IZBACUJU CEO ZADATAK IZ UDŽBENIKA: Zbog Cece lete i Bajaga i Čorba!

Vesti

03.05.2018

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz udžbenika srpskog jezika za peti razred zbog stihova Cece Ražnatović biće izbačene i rečenice iz pesama Ju grupe, Bajage i Riblje čorbe. Iako autor knjige tvrdi da je stihovima samo hteo da se "približi deci", ova vežba biće kompletno uklonjena.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Svetlana Ceca Ražnatović

Naime, u istom zadatku, za vežbanje padeža, stihovi su poznatih srpskih pesnika, a ispod "popularna muzika".

OŽIVLJAVALI RADNU SVESKU

- Čim dobijemo napismeno nalog Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji će stići po predlogu ministra prosvete, izbacićemo ceo zadatak u kojem se nalazi popularna muzika, a tu su i stihovi Bajage, Riblje čorbe, Ju grupe. Reč je o radnoj svesci, izdanju koje je dva puta odobreno, ali do sada nije bilo u upotrebi. Knjiga nije obavezna niti je deo kompleta i još nije štampana - kaže Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u BIGZ. Ona naglašava da je autor hteo da istakne da se književni jezik nalazi i u popularnoj muzici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bora Čorba

- To za nas nisu stihovi, već rečenice u kojima deca imaju zadatak da podvuku vokativ. To je sve deo realnosti i stihovi su očigledno svima poznati. Ne slušam tu muziku, pa ne razmišljam o simbolici - ističe Đikanovićeva.

Lingvista i autor ove radne sveske Vlado Đukanović izjavio je da je njegova logika bila da se radna sveska "oživi" i da u njoj ne bude samo poezija već i popularna muzika.

NE PIŠE KO PEVA

- Niko ne meša Boru Čorbu i Aleksu Šantića... A sve sa ciljem "približimo se deci". Setimo se onog malog broja dece koja slušaju taj pop-folk... I ta deca idu u školu. Ovo je baš dobar primer vokativa "lepi grome moj". Ideja je bila da tu bude i nešto za one koji slušaju i tu vrstu muzike, da kada prolaze visokoumne primere, naiđu i na to jedno zrnce i kažu "pa ja ovo znam". S druge strane, deca koja ne slušaju Cecu nemaju pojma da to ona peva, samo će podvući vokativ i nastaviti dalje. Nigde u radnoj svesci ne piše ko to peva - objašnjava Đukanović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bajaga

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Golub

04.05.2018 04:12

Ako je hteo da priblize decu zasto nije stavio Od izvora dva putica,Ide Mile lajkovackom prugom,nesto od Tozovca,Tome itd?