ALARMANTNI PODACI DERMATOVENEROLOGA: Ludi roditelji vode decu u solarijume!

Vesti

08.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca mlađa od 12 godina odlaze u solarijum kako bi se "pripremila za leto", dok 50 odsto mladih uzrasta do 16 godina redovno odlazi na veštačko sunčanje, pokazuju alarmantni podaci Udruženja dermatovenerologa Srbije. Odlazak u solarijum pre 18. godine života povećava šansu za dobijanje melanoma, najtežeg oblika raka kože, za 75 odsto. Ovo izgleda ne brine mlade, a ni njihove roditelje, koji dozvoljavaju svojoj deci da se izlažu smrtonosnim veštačkim UV zracima.

Odlazak u solarijum pre 18-te godine povećava šansu za dobijanje melanoma za 75 odsto

- Često nam dolaze srednjoškolke, ne možemo nikoga da odbijemo. One imaju pravo da se sunčaju isto koliko i odrasli. Bilo nam je nekoliko majki sa ćerkicama koje su imale manje od 14 godina - kaže Maja S., zaposlena u jednom beogradskom salonu lepote. Maloletnici su u najvećem riziku od dobijanja raka kože ako samo jednom izgore u solarijumu.

Odlazak u solarijum pre 18. godine života povećava šansu za dobijanje melanoma za 75 odsto

- Mladi nemaju nikakve zaštitne mehanizme kože koji bi ih odbranili od melanoma, posebno ako izgore pod veštačkim UV zracima. Podaci do kojih smo došli posle ispitivanja građana su više nego alarmantni. Oko 50 odsto mladih uzrasta do 16 godina koristilo je solarijum. Ono što zabrinjava je što ispitanici ne vide ništa štetno ni opasno u veštačkom sunčanju - kaže dr Dušan Škiljević, dermatovenerolog u KCS.

Tokom istraživanja lekari su došli i do podatka da u solarijume odlaze i deca mlađa od 12 godina!

- Još nemamo tačan procenat dece, ali svakako se nameću pitanja ko te mališane vodi u solarijum, ko im dozvoljava da ga koriste i odakle njima uopšte ideja da idu na veštačko sunčanje? - pita se dr Škiljević.

Mladi nemaju zaštitne mehanizme kože, posebno ako izgore pod veštačkim UV zracima

dr Dušan Škiljević, dermatovenerolog u KCS

Zbog sve većeg broja obolelih od melanoma u Srbiji, dermatovenerolozi su apelovali na izradu pravilnika o korišćenju solarijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Svake godine u našoj zemlji bude preko 600 novih pacijenata obolelih od melanoma, a godišnje 250 ljudi umre od ove bolesti. Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu čiji je zadatak izrada podzakonskog akta o regulisanju upotrebe solarijuma. Biće određena pravila korišćenja, a pravilnik bi trebalo da bude završen najranije u novembru - ističe prof. dr Vicko Ferenc, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Kako prepoznati melanom

Simptomi počinju kao sitni mladeži po telu, crne ili smeđe pege na koži
Ako je mladež asimetričan, javite se lekaru
Ukoliko je u obliku maslačka, pečurke ili su mu ivice krivudave, potražite doktora
Obratite se stručnjaku i ako mladež ima prečnik veći od pet do šest milimetara
Promena boje (sve nijanse roze, tamnosmeđa, bela ili crna...)
Ako se ne otkrije na vreme, melanom metastazira na pluća, jetru, mozak, bubrege i kosti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading