Vukosavljević besan na Srpski telegraf: MINISTAR NAM PRETI ZBOG ISTINE!

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

21.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne prija mu istina! Ministar kulture Vladan Vukosavljević posle teksta o tome da nema para za film o zločinima ustaša nad srpskom decom zapretio je Srpskom telegrafu da će prekinuti saradnju sa našim listom i protiv nas podneti prijavu Savetu za štampu. Umesto da se pozabavi Filmskim centrom Srbije (FCS) i preispita njegov rad, posle skandala sa ulaganjem novca u snimanje proalbanskog filma "Teret", o čemu smo pisali, Vukosavljević preti Srpskom telegrafu. Slučajno ili ne, državni novac uložen je u filmsko ostvarenje koje Srbe predstavlja kao ubice, za šta ministar tvrdi da nema nikakve veze s tim, ali zato je i dalje pod znakom pitanja snimanje filma o stradanju srpske dece u ustaškim logorima "Djeca Kozare". Međutim, ministar i dalje ništa ne preduzima po tom pitanju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Hoće da uređuje novine

PRAVI SE LUD

Kao što nije reagovao ni kada je saznao da će antisrpski film "Teret" biti prikazan na festivalu u Kanu iako je veliki deo stručne javnosti negodovao zbog toga, tako nije reagovao ni pre neki dan, kada je predsednik komisije FCS Žarko Dragojević podneo ostavku na tu funkciju, i to petnaestak dana uoči odluke o tome koji će filmovi ove godine dobiti novac iz državne kase, među kojima je i "Djeca Kozare".

Dragojević je rekao da ostavku podnosi iz profesionalnih i moralnih razloga, jer mu je glasanje nekih članova komisije ličilo na "kuvanje čorbe".

- Smatram da su "Djeca Kozare" vanserijski scenario, od kojeg zastaje dah i koji bi, ako bi bio realizovan, zasenio sve što je do sada viđeno na temu Drugog svetskog rata u evropskom filmu. Taj film je ušao u uži izbor, ali će verovatno na kraju biti gubitnički - izjavio je Dragojević.

Očekivalo se da ministar reaguje posle upozorenja Dragojevića, ali je umesto toga rekao da mu je žao.

Podsetimo, Vukosavljević je za naš list potvrdio da komisija FCS, čiji rad finansira ministarstvo, odlučuje koji dugometražni filmovi sa nacionalnom tematikom mogu da dobiju finansijsku pomoć države, ali je istakao da ministarstvo nema nikakav uticaj na rad tog tela.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

MOŽDA KOMISIJA, MOŽDA SMENA

Ministar kaže da "jedino što može da učini jeste da formira komisiju koja bi se bavila ocenom rada FCS, ali tek na kraju godine".

- Ja kao ministar teoretski mogu da formiram komisiju koja će se baviti, na primer, filmom "Teret". Ako ta komisija zaključi da su u projektu loše trošena budžetska sredstva i da novac nije iskorišćen za podržavanje kulturne politike Srbije, možemo nekoga da smenimo - rekao je Vukosavljević.

I pored upozorenja ministra Vukosavljevića da će prekinuti saradnju sa Srpskim telegrafom, mi ćemo nastaviti da pišemo istinu bez obzira o kome se radi i da li to nekom smeta ili ne!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nebojša

21.05.2018 07:15

On je jedan bestidnik i besramnik a ISTINA najviše boli. Odlično ste ukazali građanima kakav je ministar kulture i ovo mora da se ZAUSTAVI i spreči da se finasira film o hladnjači a MORA da se finasira film o deci KOZARE. Ovo je i razlog za smenu ministra.