SUZANA PAUNOVIĆ O PRAVIMA NACIONALNIH MANJINA: Deca se obrazuju na 14 jezika!

Autor: Republika

Vesti

08.06.2018

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija intenzivno radi na unapređenju položaja i ostvarivanju svih prava nacionalnih manjina koje žive u našoj zemlji, pa i prava na upotrebu maternjeg jezika. Deca se obrazuju na 14 manjinskih jezika na sva tri obrazovna nivoa i nastavom u ovoj školskoj godini obuhvaćeno je preko 100.000 učenika", istakla je Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

RepublikaFoto: Promo foto
Suzana Paunović

U 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi je 11 manjinskih jezika, dodaje, dok se radio i televizijski program emituje na 16 jezika i izlazi više od 100 štampanih medija. 

- Ovo govori da smo imali sa čim da se pohvalimo u Oslu na konferenciji povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice od usvajanja Oslo preporuka o pravu nacionalnih manjina na upotrebu sopstvenog jezika koja je organizovana od strane Visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine – poručila je Paunović. 

Ona je podsetila da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim manjinama, a novine koje donosi ovaj Zakon se odnose na jasnije definisanje i usklađivanje nadležnosti i ovlašćenja saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i transparentnije finansiranje rada nacionalnih saveta. 

- Predlog zakona je nastao kao rezultat većeg broja javnih konsultacija i razgovora sa predstavnicima nacionalnih manjina, kao i preporuka relevantnih međunarodnih tela. Predsednica Vlade i ministar Branko Ružić insistirali su na punoj uključenosti nacionalnih saveta u izradi ovog zakona - napomenula je ona. 

Dodala je i da se intenzivno radi na praćenju svih preporuka dobijenih od strane Ujedinjenih nacija u oblasti ljudskih prava. 

- U ove aktivnosti uključene su organizacije civilnog društva, nezavisne institucije i parlament. Posvećeni smo sprovođenju obaveza iz Poglavlja 23, pre svega onih koje se odnose na pitanja nacionalnih manjina - rekla je Paunović
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading