OD DANAS VAŽI NOVI PRAVILNIK O OZNAČAVANJU HRANE: Nema više varanja - sve mora da piše na deklaraciji!

Vesti

15.06.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je meso puno proteina ili je u njega dodavana voda, više neće moći da se sakrije. To predviđa novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji od danas počinje da važi.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Od danas sve mora da piše na deklaraciji

Novim deklaracijama biće označeni svi proizvodi koji su proizvedeni od 15. juna, dok će se onima koji su već u prodaji tolerisati do 31. decembra, navode u Ministarstvu poljoprivrede. Tako bi ubuduće tačno trebalo da znamo šta jedemo i pijemo jer će svi sastojci morati da budu navedeni.

Evo šta će sve deklaracije morati da sadrže:

O mesu mora sve da piše - poreklo, dodaci...

Na deklaracijama mesa od sada će obavezno morati da stoji poreklo sastojaka. Izuzetak su čajne kobasice, koje ne moraju da imaju navedeno poreklo sastojaka ako su iz Srbije. Obavezno će morati da bude navedeno ako se u mesnom proizvodu nalazi voda ili proteini koji potiču od neke druge životinje i u kojoj količini.

Kod voća i povrća poreklo će morati da se zna u svakom slučaju.

Količina vode u salami i šunki

Kod suhomesnatih prerađevina, uz naziv, proizvođač će morati da navede i podatak o dodatoj vodi. Ukoliko vode ima više od pet odsto težine gotovog proizvoda, to će morati da bude naznačeno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Do tančina razloženo 100 grama

Nutritivne deklaracije moraju da sadrže tačne količine hranljivih sastojaka - masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli na 100 grama ili 100 mililitara. Tako će potrošači tačno znati koliko jagoda ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima maline u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća. Takođe, više nije moguće navoditi natrijum, već će se umesto toga navoditi so.

Krupnija slova

Proizvođač će morati i da navede ako zameni neki sastojak, koji potrošač očekuje da se uobičajeno koristi u tom proizvodu ili je prirodno prisutan u toj hrani. Naziv drugog sastojka moraće da piše blizu imena proizvoda i to slovima čija je visina najmanje 75 odsto visine slova naziva proizvoda.

Alergeni boldovanim slovima

Prisustvo alergena u namirnicama moraće da bude naznačeno bojom, stilom ili vrstom slova. To se odnosi na proizvode koji sadrže žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste. Ako proizvod ima manje od 20 miligrama glutena po kilogramu, onda može da nosi oznaku da je "bez glutena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading