BRNABIĆEVA U REKONSTRUISANOJ ŠKOLI: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Autor: Tanjug

Vesti

03.09.2018

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, ministar prosvete Mladen Šarčević, pokrajinski premijer Igor Mirović i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, poželeli su danas svim đacima u Srbiji srećan početak školske godine iz rekonstruisane Osnovne škole "Čeh Karolj" u Adi.

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP
Ana Brnabić obišla đake

Premijerka je podsetila na to da je u toku raspusta završena rekonstrukcija 18 škola širom Srbije, ali da je najvažnije to što će se menjati koncept obrazovanja.

- Decu ćemo učiti kako da misle, a ne šta da misle. Mnogo napora smo uložili u uviđenje informatičkih predmeta i reforma obrazovanja je nešto najvažnije u našoj agendi - istakla je Brnabićeva.

Ona je izjavila da je tokom letnjeg raspusta završena rekonstrukcija 18 škola širom Srbije, a škola u Adi je jedna od njih, u čiju je rekonstrukciju uloženo 82 miliona dinara.

- Ova škola je prvi put rekonstruisana nakon više od 100 godina i ovo je veoma važan dan, jer je obrazovanje jedno od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade - poručila je predsednica Vlade Srbije.

Ministar Šarčević je najavio nastavak rekonstrukcije škola u Srbiji.

- Preraspodelom prostora, kojeg zbog manjeg broja dece u razredima imamo sada sasvim dovoljno, narednih godine omogućićemo u svim našim školama jednosmensku nastavu - kaže Šarčević.

On je dodao da će ova školska godina biti reformska, jer će obogatiti i unaprediti ukupan proces obrazovanja.

Škola u Adi rekonstruisana je kompletno, od poda, do krova, sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 82 miliona dinara. Pohađa je nešto manje od 850 đaka, a nastava je na srpskom i na mađarskom jeziku. 

Direktorka, Eva Makšo, podsetila je da je zgrada stara 118 godina i zahvalila predstavnicima republičke i pokrajinske vlasti na tome što deca sada imaju idealne uslove za učenje.

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP
Ana Brnabić, direktorka škole Eva Makšo, Igor Mirović i Mladen Šarčević

Predsednik Pokrajinske vlade Mirović naglasio je značaj dobre saradnje svih nivoa vlasti, naročito kada je reč o infrastrukturnim projektima.

- Kada smo zajedno, mnogo smo jači i to je vidljivo i na ovom projektu - rekao je Mirović.

On je dodao da Pokrajinska vlada radi na rekonstrukciji škola širom AP Vojvodine, ali i na brojnim drugim projektima koji imaju za cilj jačanje obrazovanja u svim njegovim segmentima, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

- Ovo je slika mnogo boljeg stanja u prosveti u odnosu na ono koje je bilo pre pet ili 10 godina - ocenio je Mirović, te istakao uverenje da će najavljeno povećanje zarada u prosveti dodatno ojačati ovu oblast.

Srećan početak školske godine poželeo je učenicima u Vojvodini, ali i u Srbiji i predsednik Skupštine APV, Ištvan Pastor rekavši da je najvažniji zadatak svih učesnika u javnom životu da građanima kroz ovakve projekte pošalju snažnu poruku da je ovo zemlja u kojoj vredi živeti i raditi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Petar986

03.09.2018 11:39

Vlada Srbije radi an tome da stanje u prosveti bude sto bolje!

Petar986

03.09.2018 11:40

Stanje u prosveti zahvaljujuci vladi Srbije je dobro! a radi se na tome da bude jos bolje!

Petar986

03.09.2018 11:43

Ana Brnabice kao premijer odlicno radi, stanje u prosveti svakim danom je sve bolje i bolje!

Arditi

03.09.2018 11:47

U obrazovanje treba ulagati!