VLADA IZDVOJILA 20 MILIONA EVRA ZA LEČENJE DECE!

Autor:

Vesti

21.09.2018

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Republike Srbije saopštila je da je iz budžeta Republike Srbije samo u prvoj polovini ove godine izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vlada Srbije za bolje sutra

S obzirom na to da se u jednom delu javnosti postavlja pitanje šta će Vlada Srbije institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a verujući da se ovo pitanje pokreće u dobroj nameri i u najboljem interesu svih građana, Vlada želi da javnosti stavi na uvid nekoliko činjenica. 

Prethodna Vlada Srbije je, na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u novembru 2014. godine, osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Država je od osnivanja Fonda, za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018. godine, iz sredstava RFZO i samog fonda, na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila približno 23 miliona evra, što je više od četiri puta veći broj dece, i dva i po puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine. 

Mogućnosti za lečenje u inostranstvu pre osnivanja Fonda bile su veoma skromne. Do 2014. godine RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države. 

Na lečenje u inostranstvo 2009. godine otišlo je 98 dece, a 2012. godine upućeno je 45 dece. Već 2014. godine, RFZO u inostranstvo šalje 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond još 21 dete. Dakle, za samo jednu godinu više nego dva puta više u odnosu na 2009. i 2012. zajedno – dve godine kada Fond nije postojao.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pored Fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO-a, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti, kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012. godine, za koje je samo ove godine izdvojeno više od dve milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra. 

Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO za lečenje urođenih bolesti metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

Zahvaljujući boljem stanju u budžetu Republike Srbije, nakon reformi 2014. godine, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO-u ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine. 

Fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu je, između ostalog, osnovan sa ciljem da se pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogući sistemska, najbolja moguća podrška lečenju ukoliko ne mogu da se leče u Srbiji. 

U radu Budžetskog fonda angažovani su naši najbolji lekari, među kojima su i prof dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, prof dr Dejan Škorić iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova, prof dr Ljiljana Vujotić, Odeljenje dečje neurohirurgije Klinike za neurohirurgiju KCS.

Takođe, u radu Fonda učestvuju i doc dr Svetozar Putnik, Klinika za kardiohirurgiju KCS, prof dr Marko Kadija, Klinika za ortopediju, hirurgiju i traumatologiju KCS i drugi najpriznatiji specijalisti iz svih oblasti medicine, koji se bave svakim pojedinačnim slučajem kako bi preporučili najbolji mogući tok lečenja, ustanove u inostranstvu i same lekare. 

Vlada Republike Srbije poziva građane da se, u situacijama kada je pomoć potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili na adrese sanja.tomic@zdravlje.gov.rs; jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs.

Vlada Srbije takođe naglašava da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije rešavaju u najkraćem roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
StefanBrate99

21.09.2018 10:28

Vlada Srbije brine za sve gradjanje a najvise za nasu decu!

StefanBrate99

21.09.2018 10:28

Ocigledno je da vlada Srbije brine za nase najmladje!

Rea

21.09.2018 10:43

Deca su naša budućnost.

TSIDMZ

21.09.2018 12:57

Ovako se ponasa odgovorna drzava!