UVEK MOŽE BOLJE! Siniša Mali otvoreno o svim izazovima i planovima

Autor:

Vesti

23.10.2018

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalica sam izreke "uvek može bolje" jer smo na taj način motivisaniji i spremniji da dajemo svoj maksimum i da idemo napred, otkrio je ministar finansija.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Ministar finansija čita Terminal

Ponosan sam na svaki projekat koji smo moj tim i ja započeli i realizovali dok sam se nalazio na mestu gradonačelnika Beograda. Ponosan sam na svaki vrtić, školu, dom zdravlja, na svaku fasadu, asfaltiranu ulicu, na svako novo otvoreno radno mesto... Ipak, kao simbol napretka i razvoja kako grada Beograda tako i Srbije moram da izdvojim projekat "Beograd na vodi". Pre samo četiri godine svi su nam se smejali i govorili da od tog projekta nema ništa. Na tom prostoru ste mogli da vidite samo zarđale olupine brodova, korov i udžerice. Danas tamo imate useljene stanare, izgrađenu prateću infrastrukturu, prelepu promenadu, dečja igrališta... Vratili smo život u taj deo Beograda i na to treba svi da budemo ponosni.

- Kao neispunjena želja ostaje što za vreme mog mandata kao gradonačelnika nije započeta izgradnja beogradskog metroa. Međutim, dosta toga smo uradili na tom projektu kako bi sve bilo spremno za početak njegove izgradnje - iskren je u razgovoru za Terminal ministar finansija Siniša Mali, koji je pre ove funkcije bio na čelu srpske prestonice.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Žali što u vreme njegovog mandata nije započela izgradnja beogradskog metroa

Kakvo stanje vas je dočekalo u Ministarstvu finansija? Koliko se posao ministra razlikuje od posla gradonačelnika?

- Na mestu gradonačelnika Beograda me je dočekala prazna gradska kasa, rekordni budžetski deficit veći od 20 odsto i dug od milijardu i 118 miliona evra. S druge strane, na poziciju ministra finansija sam stupio kada je Srbija već imala stabilne finansije, sprovedena fiskalna konsolidacija i započeto restrukturiranje privrede. To je verovatno najveća razlika. U Beogradu smo morali da spasavamo grad koji se nalazio na ivici bankrota, a u Republici Srbiji imamo cilj da obezbedimo dalji privredni rast i nastavimo da unapređujemo privredni ambijent kako bi građani svakoga dana sve više osećali efekat pozitivnih promena. Svaki od ovih poslova je lep i izazovan na svoj način, a glavna razlika je što se u gradu, pored velikih projekata kojima smo se bavili, svakodnevno pojavljivalo mnogo malih problema. Grad je živ organizam, uvek će se desiti da negde pukne neka cev, da negde stane autobus i zablokira saobraćaj... Stalno sam bio na terenu, rešavao naizgled male probleme građana. U ministarstvu je drugačije, najpre zbog toga što smo sada deo većeg kolektiva, odnosno Vlade RS, a reč je i o potpuno drugačijem sistemu. Naš posao je da finansije države budu stabilne, da odgovorno trošimo novac građana, da dobro sarađujemo sa velikim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su MMF i Svetska banka.

Pojedine zemlje, kao što je, recimo, Mađarska, rešavaju se MMF, a bonitetska agencija "Mudiz" upozorava da su države koje učestvuju u programima MMF suočene s rizicima bankrota zbog dugoročnih slabosti uprkos podstreku ovih programa. Čini se da Srbija ne misli tako...?

- MMF i Svetska banka su renomirane međunarodne finansijske institucije i Srbija s njima uspešno sarađuje. Mi smo početkom ove godine uspešno završili trogodišnji stendbaj aranžman sa MMF, a pre nekoliko dana je bord izvršnih direktora MMF potvrdio novi aranžman sa Republikom Srbijom, koji će trajati do januara 2021. Novi program saradnje sa MMF je savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava i za nas je važan jer pokazuje da je naša zemlja ostvarila dobre ekonomske rezultate i da joj više nije potrebna finansijska pomoć. Srbija ima stabilne finansije, konstantan privredni rast i uspešno sprovodimo strukturne reforme.

Čini se da Uprava carina Ministarstva finansija gotovo svakodnevno zapleni velike količine skupocene robe, droge, novca... Da li ste zadovoljni njihovim radom i koliki je njegov uticaj na budžet?

- Uprava carina je veoma važna institucija, koja ima bitnu ulogu u našem sistemu. Za poslednje tri godine uspela je da zapleni više od tone droge, oko 170.000 boksova krijumčarenih cigareta, gotovo 6,5 tona duvana, 40 kilograma zlata... Carinska služba Srbije se sve češće suočava sa pokušajima krijumčarenja novca, o čemu svedoči i činjenica da je za poslednje tri godine privremeno oduzeto gotovo 13 miliona evra, od čega je u 2017. zadržano 4,5 miliona, a od početka 2018. više od 1,5 miliona evra. Sudeći prema dosadašnjoj statistici, carinska služba godišnje u proseku otkrije oko tri miliona evra, a a taj novac se direktno sliva u državni budžet. Zadovoljan sam radom Uprave carina, ali sam i pristalica izreke da "uvek može bolje".

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Ministar finansija sa urednicom Srpskog telegrafa

Provizije na master i viza kartice u našoj zemlji veće su od onih u Evropi. Vi ste nedavno preuzeli domaću dina karticu i na taj način pružili podršku u njenom masovnijem korišćenju. Da li će u narednom periodu moći da parira ovim karticama?

- Preuzeo sam svoju dina karticu jer sam želeo da kao ministar pokažem da je važno da koristimo domaću karticu i time doprinesemo budžetu Srbije. Dina karticu će imati svi građani koji imaju tekući račun, a od novih kartica, koje su najpovoljnija plastika na našem tržištu, najviše će profitirati građani, mali trgovci, preduzetnici i zanatlije. Naime, do sada mali trgovci i zanatlije često nisu prihvatali kartična plaćanja i nemaju POS terminale zbog visokih troškova prihvatanja platnih kartica na njihovim prodajnim mestima. Za korišćenje dina kartica provizija, odnosno naknada kartičnog sistema, iznosi 2,18 dinara, koji odlaze u budžet Srbije. To je mnogo povoljnije od provizija koje se plaćaju prilikom upotrebe drugih kartica, a koje ne idu u republički budžet. Izdavanje ove kartice je besplatno i ne plaća se mesečna niti kvartalna nadoknada. Sve su to razlozi koji će ojačati dina karticu.

Prva stambena zgrada Beograda na vodi je završena, prvi kupci su se uselili i izjavili da su prezadovoljni. Da li se slažete sa svojim naslednikom gradonačelnikom Radojičićem, koji smatra ovaj projekat najznačajnijim u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija?

- Projekat "Beograd na vodi" je najveći građevinski projekat u ovom delu Evrope. Taj projekat je pokrenuo našu građevinsku industriju, zaposlio radnike, zavrteo točak investicija i promenio sliku Beograda i Srbije. Značaj tog projekta je neprocenjiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
Luka

23.10.2018 13:33

Odlicna vest za privredni i ekonoski rast, Srbija moze bolje ovo je jedan od pokazatelja

sindarela

23.10.2018 13:33

Naravno da uvek moze bolje...to i ocekujemo od vas.

Vračar

23.10.2018 18:50

@sindarela - sindarela:Neka se nastavi ovakav trend i biće dobro.

Mima

23.10.2018 13:38

Srbija je finansijski stabilna zemlja, sa konstantnim suficitom u budzetu.