NEĆE MOĆI: CPC i MPC teško do autokefalnosti

Autor: Tanjug

Vesti

02.11.2018

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepriznate Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i Makedonska pravoslavna crkva (MPC) neće tako brzo, ni tako lako dobiti autokefalnost. To smatra Regina Elsner, teolog i stručnjak za pravoslavlje, iz Centra za istočnoevropske i međunarodne studije u Berlinu.

RepublikaFoto: youtube.com/FACE HD TV
Samozvani patrijarh samozvane Crnogorske pravoslavne crkve: Raspop Miraš

Ona kao razlog tome navodi da će vaseljenski patrijarh Vartolomej sada voditi računa da ne okrene protiv sebe Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja je najbliži saveznik ruske crkve.

Na pitanje o izgIedima za "nezavisnost" Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve, Elsner kaže da će patrajarh Vartolomej biti veoma oprezan u ovim slučajevima jer "ne želi da gura srpsku crkvu u pravcu Moskve". 


- Srbija je već jako bliska Moskvi, možda i njihov najbliži saveznik, i neki koraci u pravcu autokefalije recimo makedonske crkve značili bi da će izgubiti ovu crkvu i ne mislim da će to rizikovati - istakla je Elsner. 

Elsner je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, istakla da će raskol Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom ohrabriti, kako je kazala, "desničare" unutar ruske crkve, naglašavajući da neće doći do trajne šizme u pravoslavnom svetu, jer, smatra, "ovo nije religijsko već političko pitanje". 

 

 

Ona smatra da je pozicija patrijarha Vartolomeja snažnija jer on uživa veći ugled i poštovanje od patrijarha Kirila, iza kojeg je, ističe, ruska moć, "što nije za potcenjivanje". 


- Mislim da vaseljenski patrijarh Vartolomej ima veoma snažnu poziciju zato što ima veliku međunarodnu podršku, poznata je i uvažena osoba. Ruski patrijarh Kiril naravno ima podršku ruske države i to je velika podrška, novčana, ali i podrška u smislu moći, ali je sa druge strane on izgubio prilično mnogo međunarodne podrške posljednjih i meseci i godina. Tako da mislim da je snažnija pozicija na strani Carigrada, ali nije za podcjenjivanje ni struktura moći naravno - kaže on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading