SPC: Srpska crkva neće priznati ukrajinske raskolnike!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.11.2018

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je danas da je neutemeljena odluka Carigradske patrijarašije o autokefalnosti ukrajinske crkve, a odluka o rehabilitaciji raskokolničkih grupacija neprihvatljiva, te ih stoga, kako se navodi, Srpska pravoslavna crkva neće priznati.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Saborna crkva

Na dvodnevnoj sednici Sabora, održanoj 6. i 7. novembra, arhijereji SPC su zaključili da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom.

Navodi se da je Filaret svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a Makarije je, kažu, ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih.

Zbog toga, ističe se, Sveti arhijerejski Sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

- Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama - stoji u saopštenju.

Sabor predlaže Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje.

Navodi se i da su o ovom saborskom stavu zvanično obaveštene sve pravoslavne Crkve, od Carigradske i Moskovske patrijaršije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading