PATRIJARH IRINEJ OSVEŠTAO SRPSKI HRAM U BOCVANI

Autor: novosti.rs

Vesti

27.10.2018

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej, koji je, u subotu, u Gabonu, glavnom gradu Bocvane, osveštao novi hram Srpske pravoslavne crkve, na kom su bile ispisane reči "Kosovo je srce Srbije", rekao je da ta država naš prijatelj i prijatelj srpskog naroda, koja ima valjan stav prema najvećem problemu koje ima Srbija, a tiče se Kosova i Metohije, što je za nas jako važno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

Poglavar SPC rekao je u Gabonu, među mnoštvom ljudi, da je, lično upoznato tu "divnu zemlju, sa divnim ljudima".

- Uverio sam se u divne međuljudske odnose, kako među narodima, tako i među religijama-rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozdravio ktitora hrama i sve druge koji su pomogli njegovu izgradnju u delu svetu gde žive i rade mnogi Srbiji, koji su ostali verni i odani i svom rodu, i svojoj veri, i otadžbini, i grade dobre odnos sa svim dobrim ljudima na planeti. Prvojerej SPC podsetio je koliko je važna uloga ktitorstva u našoj i istoriji i kulturi.

- Želim i ovde i u Johanesburgu da čujem lepi vesti da su Srbi jedinstveni, da posećuju crkvu, da poštuju svoju veru, jer je to što od nas Gospod želi i Sveti Sava kom je ova crkva posvećena, a to treba da bude priroda našeg hrišćanskog života. Mi smo mali narod i ako budemo podeljeni i posvađani od nas neće ništa biti. Crkva nas poziva da se zbližimo jedni drugima, ne samo među sobom već i sa drugima narodima sa kojima delimo ovu lepotu i dobrotu u svetu.

Od dolaska u Bocvani, susreta sa zvaničnicima i vernicima, patrijarh je naišao na sjajan prijem, što ga je učinilo jako raspoloženim i srećnim, što nije ni skrivao.

Ktitor hrama u Gabonu je Milivoje Nikolić, inače uspešan poslovni čovek.

Među zvaničnica koji su dočekali i bili u društvu poglavara SPC u toj dalekoj, ali prijateljskoj zemlji, ključnu ulogu imao je naš ambasador Božin Nikolić, sa svojim saradnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading