MALI: E-inspektor u borbi protiv sive ekonomije

Autor: Republika

Vesti

05.04.2019

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas povodom usvajanja Akcionog plana za sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2019-2021 godine da je reč o veoma detaljnom, sveobuhvatnom planu usmerenom ka potpunom suzbijanju sive ekonomije u Srbiji kako bi se stvorio transparentniji i konkurentniji privredni ambijent.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

Ministar je kao najvažniju stavku naveo to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

- Dešava se trenutno da imate veliki broj inspektora i inspekcija koje ne komuniciraju međusobno i hoćemo da to izmenimo - rekao je Mali u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, svi inspektori i inspekcije će komunicirati kroz portal "e-inspektor", a biće formiran i jedinstveni kol centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.

Ministar je izjavio da u Srbiji ima oko 150 tzv. "pretovarnih mesta" gde se nelegalno pretovaruju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak.

- To nekako prolazi kroz sistem jer ne postoji dobra koordinacija inspekcija. To želimo da promenio kako bi taj nelegalni promet uveli u legalne tokove - kaže Mali. 

Kako je naveo, u okviru akcionog plana je i detaljan plan o suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, kao i akcioni plan koji se odnosi na trgovanje preko interneta, gde je veoma veliki broj neregistrovanih subjekata koji se time bave.

Ministar je istakao da se istovremeno nastavlja sa reformom Poreske uprave, te da je u okviru Akcionog plana uspostavljanje tzv. digitalne fiskalizacije 2020. godine.

- Cilj je da sve fiskalne kase budu u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom kako bi njihov rad bio još efikasniji i još bolji - kaže Mali.

Kako je rekao, plan sadrži veliki broj aktivnosti koje su usmerene ka tome da se suzbije siva ekonomija i podigne podigne svest građana o štetnosti sive ekonomije jer svi od nje gube.

- I oni koji rade u sivoj zoni, s obzirom na to da nisu plaćeni ni porezi ni doprinosi, i oni koji od toga trebaju da imaju korist, kao što je država direktno u smislu povećanog priliva u budžet, a građani indirektno kroz izgradnju novih bolnica, vrtića, autoputeva, na kraju krajeva većih plata i većih penzija - rekao je Siniša Mali. 

Ministar je najavio da će se zajedno sa svim ostalim ministarstvima u Vladi Srbije raditi na suzbijanju sive ekonomije i implementaciji Akcionog plana sa konkretnim koracima i merljivim rezultatima.

- Građanima Srbije izveštaj o tome šta je urađeno na suzbijanju sive ekonomije biće podnet na kraju 2019. i 2020. godine - rekao je Mali i dodao da su očekivanja da će se nivo sive ekonomije drastično smanjiti i da će se na takav način povećati životni standard i kvalitet života građana Srbije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading