Sporazum sa Evroazijskom unijom: Sad imamo pristup ogromnom tržištu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.03.2019

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da sporazum o slobodnoj trgovini koji je pre nekoliko dana potpisan sa Evroazijskom unijom, omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje - Jermenija i Kirgizija.

RepublikaFoto: Tanjug
Rasim Ljajić

- Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije - rekao je Ljajić za RTS.

On je podsetio da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

- Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu - rekao je Ljajić i dodao da su Belorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

- Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete, i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum da bi bili zadovoljni proizvođači, i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima - rekao je Ljajić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading