Mali: Đilas državni novac vidi kao plen i zato mu smeta MMF!

Autor: Tanjug

Vesti

18.02.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Dragan Đilas pokazuje kako zamišlja ekonomiju i javne finansije jedne zemlje. Njegova želja je da nastavi da krade, a da ga niko ne kontroliše. Zato on kritikuje Međunarodni monetarni fond. Đilas državni novac vidi kao plen, a MMF mu stoji na tom putu i zato sada daje ovakve izjave - odgovorio je ministar finansija Siniša Mali opozicionom lideru Draganu Đilasu.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Siniša Mali

Kako u pismu navodi Mali, Đilasu nije dovoljno 500 miliona evra, za koliko je uvećao svoje bogatstvo dok je bio gradonačelnik Beograda. 

- Sada kada ponovo ima novca u državnoj kasi, Đilas bi da nastavi da krade i da novac koji smo uštedeli i koji će biti utrošen na veće plate i penzije opet stavi u svoje džepove. Želi da nastavi da uvećava svoje bogatstvo, da vrati Srbiju u bankrot, a građane na rub siromaštva - piše u odgovoru. 


Mali navodi da za razliku od njega, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorno pristupio reformi javnih finansija. 

- Upravo je on želeo da MMF i međunarodne finansijske institucije rade sa nama na tom teškom poslu. Nemamo sta da krijemo, Vučićev interes nije da krade već da Srbija ima zdravu ekonomiju i stabilne javne finansije koje su osnova za bolji životni standard građana. I zato sa MMF-om uspešno sarađujemo još od 2014. godine. 

U autorskom tekstu za list "Danas", Đilas kaže da ne veruje u statistiku i u brojke koje govore o tome da je ekonomija Srbije ozdravila. 

- Kaže da stanje deficita i javnog duga nemaju veze sa životom građana. On tu pokazuje neverovatno neznanje oko osnova jedne ekonomije. Gospodine Đilas, prethodna 2018. je po ekonomskim parametrima bila najuspešnija u poslednjih 10 godina. Rekordan rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti, smanjenje javnog duga, suficit u budžetu - to su rezultati koje smo postigli zahvaljujući ozbiljnom i odgovornom shvatanju ekonomije i koje niko ne može da ospori. Možete da pravite svoje računice koliko vam je volja – međunarodno priznate metodologije ipak imaju "malo" veći kredibilitet" - navodi Mali. 


- I zato ćemo, gospodine Djilas, i dalje da radimo sve transparentno, za razliku od vas i vaših saboraca. Nemamo problem sa tim da Međunarodni monetarni fond i druge finansijske institucije budu uključene u reformu naših javnih finansija. Nemamo šta da krijemo. Radimo na tome da oporavimo zemlju koju ste vi i vaši saborci doveli do bankrota, i da postavimo ekonomski zdrave temelje daljeg razvoja i rasta - zaključuje u svom odgovoru ministar finansija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Gospodja Ministarka

18.02.2019 13:02

Standard stanovnika Srbije je jako bitna stavka,ali standard se ne može povećavati na štetu javnog duga i ekonomije. To je ono što Đilas očito ne razume

Filip

18.02.2019 13:09

Nema ništa od tih njihovih jeftinih poena na račun kaljanja ugleda države u kojoj žive i čiji vladari bi želeli da budu. Narod je odavno shvatio ko je i šta želi narodu Đilas.

Jasna

18.02.2019 13:10

Makroekonomske analize pre SNS-a, su bile zalosne. Bukvalno se zasrafilo sta je moralo, zato sada Djilasu smeta MMF, ne moze da sajati on i njegovi kompanjoni.

una

18.02.2019 13:26

Djilas bi politiku koja ga ne kontrolise da bi imao slobodu da radi sta hoce. Prosla su ta vremena na srecu.