Ljajić zabrinut: Nedovoljan pritisak međunarodne zajednice da se takse ukinu

Autor: Tanjug

Vesti

02.08.2019

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Dnevna šteta od uvođenja taksi prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije je 1,080 miliona evra, a procenjuje se da će do kraja godine, ako takse ostanu na snazi, biti oko 400 miliona evra", kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Rasim Ljajić

On je ukazao da je do sada, od 21. novembra prošle godine do 20. jula ove, iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu plasirano za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

- Međunarodna zajednica nije izvršila dovoljno jak pritisak da se takse ukinu. Koliko će štetiti budžetu Srbije znaće se na kraju godine, ali sigurno će se odraziti i na ukupni BDP - naglasio je ministar za TV Pink.

Dodaje da je to samo jedan segment priče, a da je šteta od gubitka tržišta nemerljiva.

Na tržište KiM već su se pozicionirale i povećale svoj izvoz zemlje iz okruženja, Grčka je 3,5 puta povećala izvoz, ali i druge zemlje kao što su Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Makedonija. 

Naglašava da trpe najviše građani srpske nacionalnosti, ali trpe i Albanci, jer je roba na KiM skuplja u proseku za pet odsto, dok štetu trpe i proizvođači jer su sirovine nabavljali u Srbiji.

- Pšenicu plaćaju 15 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali iz centralne Srbije, a naša je nemerljivo boljeg kvaliteta. Da ne govorimo o političkoj šteti jer je ubijen dijalog. Od uvođenja taksi nema dijaloga - naglasio je on.

RepublikaFoto: pixabay.com

Upitan zbog čega nije bilo jačeg međunarodnog pritiska da se takse ukinu, on je rekao da se EU i čitava međunarodna zajednica suočavaju sa "krizom autoriteta, vođstva, ideje", da to nije onaj isti svet od ranije.

- Više nemate tako jakih autoriteta koji bi mogli da nametnu svoju odluku, ali i ovaj prostor nije prioritet za EU i Amerike, da se neko tim stalno bavi. Bave se od slučaja do slučaja, od situacije do situacije. Međunarodna zajednica nije u stanju da jako pritisne da se takse ukinu - istakao je on.

Ne postoji ekonomsko opravdanje za uvođenje taksi, a Ljajić kaže da su one donele samo političku korist pojedincima koji će je, ako izbori na KiM budu ranije održani, politički materijalizovati.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading