Saradnja sa Kinom daje rezultate! Obim trgovine povećan za 25,8 odsto

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

07.08.2019

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovinska razmena između Kine i Srbije, prema statističkim podacima kineske strane, iznosila je 2018. godine ukupno 950 miliona dolara, što je za 25,8 odsto više nego godinu ranije, kaže Tang Sjaodong, ataše za ekonomske i trgovinske poslove u Ambasadi Kine u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/Anyu Xu
Peking

- Glavni proizvodi koje je Kina uvozila iz Srbije su drvo i obojeni metali, a u kineskom izvozu su najviše bili zastupljeni električni aparati, elektronski komunikacioni uređaji i mehanička oprema - rekao je Tang u intervjuu za magazin "Diplomacy&Commerce".

Trenutno, kako ističe, nadležna vladina ministarstva dveju zemalja aktivno rade na jačanju saradnje u oblasti poljoprivredno-prehrambene inspekcije i karantina, i na promociji ulaska srpskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i mlečnih proizvoda na kinesko tržište.

Kaže da Kina pozdravlja i poziva srpske kompanije da koriste kinesku Međunarodnu Import-Ekspo i druge platforme radi jačanja razmene sa kineskim kompanijama i daljeg podizanja nivoa trgovinske saradnje između dve zemlje.

Srbija je prva zemlja centralne i istočne Evrope koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom

- Srbija je prva zemlja centralne i istočne Evrope koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom i jedan je od najvažnijih učesnika u inicijativi 'Pojas i put'", naglašava Tang i objašnjava da je ova inicijativa odgovor na "zov ere generalizacije".

Otkako je pre više od pet godina ova inicijativa predložena, dodaje on, ostvarena su značajna dostignuća u svim aspektima, koja su donela znatne koristi ljudima u zemljama na ruti "Pojas i Put".

- Srbija je jedna od prvih zemalja koja se pridružila inicijativi 'Pojas i Put' i predložila je povezivanje sopstvene 'Strategije reindustrijalizacije“ sa ovom inicijativom, što je donelo novi zamajac ekonomskom i društvenom razvoju - navodi Tang.

Tang: Srbija je prva zemlja koja se pridružila inicijativi "Pojas i put"

Danas je, kako primećuje, Vlada Srbije posvećena ekonomskim reformama, teži poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija, obezbeđenju olakšica i stvaranju povoljnog ambijenta za korporativna ulaganja.

- Srbija ima velike prednosti za privlačenje stranih investicija. Nalazi se u zaleđu centralne i istočne Evrope, sa povoljnim pristupom saobraćajnicama i velikom broju susednih tržišta, a zemljište i troškovi rada su relativno niski - dodaje kineski diplomata.

Tang je na kraju poručio da Kina želi da radi sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, na unapređenju ekonomske globalizacije, odbrani slobodne trgovine, suprotstavljanju protekcionizmu, na promociji izgradnje jedne zajednice u kojoj čovečanstvo ima zajedničku budućnost i na unapređenju zajedničkog prosperiteta svih država sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading