U TO IME - ŽIVELI! Povećan izvoz rakije iz Šumadije i Pomoravlja za 75 odsto, vrednost 814.000 evra

Autor: Tanjug

Vesti

09.12.2019

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođači alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ove godine su izvezli 75 odsto više proizvodnje, u odnosu na isti period lane, a vrednost izvoza je 814.000 evra, izjavio je predsednik Regionalne Privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Najviše, oko dve trećine, izvezeno je na tržišta SAD i Australije, izjavio je Lučić.

- Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića, i RPK će podržati destilerije u tom poslu, u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti proizvoda, brendiranja teritorije i proširenja turističke privrede Šumadije i Pomoravlja - istakao je Lučić.

On je podsetio na "Veče čudesnih ukusa", koje je održano u martu, na kome je predstavljeno sedam vrsta rakija i pre dva dana završen "Šumadijski festival rakije", na kome se predstavilo 35 proizvođača rakija Srbije, održanih u Kragujevcu.

Lučić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo rešenje za "Šumadijsku šljivovicu", prvu rakiju u Srbiji koja će imati oznaku geografskog porekla, a na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading