(VIDEO) Vučić i Brnabić predstavili program "SRBIJA 2025": Na kraju 2025. prosečna plata 900 evra, penzija 430-440

Autor: Republika

Vesti

28.12.2019

09:15 >> 10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas program "SRBIJA 2025", koji sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, na predstavljanju programa Srbija 2025, da je Srbija danas fundamentalno drugačija zemlja u poređenju sa 2014. godinom.

Ekonomska stabilnost

- Danas smo finansijski i ekonomski stabilna zemlja, mnogo poštovanija zemlja i politički i ekonomski", poručila je Brnabić na predstavljanju strategije razvoja zemlje u narednih pet godina u palati Srbija, kojem prisustvuju članovi vlade i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto, prvi put jednocifrena - 9,5 odsto, koja konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju.

Brnabić je dodala da je Srbija danas zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope.

- Ovo treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo. Danas smo ovde, jer Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje - poručila je Brnabić. Program Srbija 2025 vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na predstavljanju projekata u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ti projekti će ubrzati rast prvirede i učiniti našu zemlju mnogo boljim mestom za život - rekla je Brnabić u Palati Srbija.

Finansiranje iz budžeta

Ona je kazala da će se program "Srbija 2025" finansirati iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnu.

Srbija se nalazi danas na korak od dobijanja investicionog rejtinga, dodala je premijerka.

Predstavljanju programa razvoja zemlje u narednih pet godina pristustuju članovi vlade, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih institucija.

Predsednik Vučić najavio je taj program još pre nekoliko meseci, kada je rekao da će država pre Nove godine predstaviti novi veliki investicioni plan, vredan do 12 milijardi evra, kao i da će ciklus ulaganja biti pet godina.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Aleksandar Vučić

- Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije - rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

- Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje - rekao je Vučić.

Najveći rast u Evropi

- Srbija je u novembru imala najveći rast u Evropi od 6 odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom BDP-a od 4,0 procenta - objavio je  najnovije podatke predsednik.

- U novembru Srbija je imala najviši rast u Evropi od 6 odsto, završićemo godinu sa 4,0 - rekao je predsednik na predstavljanju Programa Srbija 2025 i ukazao da su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.Ovim rezultatima, kaže, doprinele su teške reforme, što je kako je rekao doprinelo i tome da se stopa nezaposlenosti spusti ispod deset procenata na 9,5 koliko trenutno iznosi.

Vučić je naveo da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je kako je rekao, 9 odsto više nego 2018. godine.

Promenjeno lice Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je u poslednjih pet godina promenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, te poručio da je sada vreme da se izađe sa drugačijim merama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

Aleksandar Vučić najavio je danas da će u okviru Programa "Srbija 2025" za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.

- Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pomoć Kosovu i RS

Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiće dodatnih 150 miliona evra.

Ta dodatna sredstva, kako je objasnio Vučić, namenjena su infrastrukturnim projektima.

- Radićemo svuda gde možemo, i to ne samo na severu, već i južno od Ibra - u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali I Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi - kazao je on.

Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

- Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra - naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subevencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

200 miliona dinara za bebe, vrtiće...

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevneciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.

Svetla budućnost

Evo koliko novca će biti uloženo u ostale oblasti:

  • milijardu evra za vodovod i kanalizaciju - u svakom selu
  • više od pet milijardi evra u putnu infrastrukturu
  • u srpsko zdravstvo biće uloženo dodatnih 600 miliona evra
  • dodatnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Zeljko85

28.12.2019 10:30

Plata od 500 evra nekad je bilo nedostižna, i niko nije verovao, dok sada kada je sve ispunjeno, svi veruju da će ovaj investicioni plan uspeti i da će plata biti 900 evra.

Zeljko85

28.12.2019 10:38

Je'l se sećate pre par godina kako su se svi smejali ovoj Vlasti kada je obećala prosečnu platu od 500 evra? E danas se niko ne smeje i svi podržavaju novi investicioni plan.

Janko

28.12.2019 12:27

Mali broj ljudi je verovao da ce prosecna plata biti 500, sada je to stvarnost.

Zara

28.12.2019 12:28

Podrzavam novi investicioni plan. Samo napred!