Analiza ministra finansija za Srpski telegraf: Ove brojke će obeležiti 2020!

Autor:

Vesti

01.01.2020

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef državne kase izabrao pet parametara koji će odrediti krvnu sliku srpske ekonomije. Ministar finansija Siniša Mali pobrao je sve pohvale domaćih ekonomista i međunarodnih institucija za dobro skockan i realan budžet. Takođe, za razliku od nekih ranijih godina, završni račun donet je bez dana zakašnjenja.

Foto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

Mali je za Srpski telegraf izdvojio pet brojki koje će obeležiti 2020. godinu.

1. NEZAPOSLENOST manja od 9%

Već krajem 2019. godine smo došli do jednocifrene nezaposlenosti, a očekujemo da ona tokom 2020. godine padne ispod 9%. Privredni rast, udružen sa povoljnim investicionim ambijentom, novootvoreni i prošireni proizvodni kapaciteti, ali i mere aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja, uticali su pozitivno na tržište radne snage.

2. RAST BDP 4%

Projekcije su da će realan rast BDP u 2020. godini iznositi četiri odsto. Rast bi trebalo da bude ostvaren u većini uslužnih delatnosti, a posebno u trgovini, saobraćaju, turističkim uslugama, ali i sve značajnijem IT sektoru. Za građevinarstvo se predviđa nastavak stabilnog rasta i u narednom periodu i doprinos rastu BDP od 0,4 procentnih poena u 2020.

 

 

3. PROSEČNA PLATA viša od 500E

Već krajem 2019. i početkom 2020. godine prosečna zarada u Srbiji premašuje 500 evra. U srednjem roku očekuje se nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada, koja će se ogledati i kroz dalji rast prosečnih zarada. To će zahtevati nastavak kreiranja povoljnih uslova za privredni rast, pre svega kroz rast potrošnje i privlačenje privatnih investicija.

4. STRANE INVESTICIJE 3.000.000.000 e

U periodu 2020-2022. godina očekuje se stabilan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od tri milijarde evra godišnje. Procenjuje se da će SDI u 2019. godini premašiti bruto iznos od 3,7 milijardi evra, što će biti rekordni priliv po ovom osnovu, posmatrano u periodu od 2007, za koji postoje uporedivi podaci. Priliv SDI obezbediće transfer znanja i tehnologije, podići konkurentnost i obezbediti nove prodajne kanale domaćim proizvođačima.

Strana ulaganja biće rekordna, gledano od 2007, od kada postoje uporedivi podaci

 

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

5. SRBIJA 2025. više od 10.000.000.000 e

Ovo je realan, racionalan i veoma ambiciozan plan investicionih projekata za Srbiju, koji predviđa ukupna ulaganja koja premašuju 10 milijardi evra za period 2020-2025. Godišnja državna i javna ulaganja biće na nivou od dve milijarde evra i obuhvatiće širok spektar ulaganja u infrastrukturu, životnu sredinu, školstvo, zdravstvo, pronatalnu politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading