Šef MMF-a optimističan: Očekujem veći rast plata i penzija u Srbiji!

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

02.03.2020

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je dosta postigla u prethodnom periodu, izjavio je danas Tanjugu šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn i izrazio uvrenje da će i plate i penzije u našoj zemlji nastaviti da rastu u skladu sa snažnim ekonomskim rastom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Šef MMF-a Jan Kes Martejn

Ipak, Martejn upozorava da će na privredni rast uticati globalna situacija sa korona virusom i da MMF nema najnoviju prognozu koliki će rast BDP-a Srbija imati u 2020. godini.

- Prema poslenjoj prognozi, MMF predviđa rast srpskog BDP-a od četiri odsto ove godine, što je dosta u skladu sa onim što je bilo u prethodnom periodu i prema srednjoročnim očekivanjima. Ali, ta prognoza je bila napravljena pre širenja korona virusa i još nemamo apdejtovanu prognozu privrednog rasta nakon ovoga što se desilo - kazao je Martejn.

Na pitanje kako MMF ocenjuje program razvoja "Srbija 2025" i plan srpske vlade da do 2025. prosečne zarade budu oko 900 evra i penzije oko 430 evra, Martejn ističe da je Srbija dosta postigla uključujući i povećavanje investicija u javnu infrastrukturu.

- Ipak, potrebno je još ulagati. Dobro je videti da je Vlada Srbije tim programom to prepoznala i započela ulaganja u razvoj infrastrukture - rekao je Martjen dodajući da će "Srbija 2025" podržati ekonomski rast.

Kada je reč o rastu plata i penzija, Martejn je naglasio da očekuje nastavak njihovo rasta u skladu sa rastom privrede, ali da ne može da govori o konkretnim ciframa i predviđanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
CTAPA

02.03.2020 18:05

Nikada nije bila ovako velika razlika izmedju plata i penzija.

Odgovori 14 0