Ne kupujte panično zalihe ove namirnice! Brašna ima dovoljno, a ni seme neće poskupeti!

Autor: Tanjug

Vesti

19.03.2020

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je proteklih dana drastično povećana prodaja brašna, te osnovne namirnice na tržištu ima dovoljno. Ima i dovoljno semena za predstojeću setvu i cene neće biti povećane, kažu proizvođači.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbija mesečno potroši 100.000 tona pšenice. Prošle godine imali smo dobar rod s obzirom da je izvoz bio lošiji od očekivanog, zalihe višestruko prevazilaze domaće potrebe.

- Trenutno u zemlji raspolažemo sa oko milion tona pšenice, što je sasvim dovoljno kada imamo u vidu i već proizvedene zalihe brašna za godišnju domaću potrošnju u Srbiji - kaže Sunčica Savović, generalni sekretar Udruženja "Žita Srbije".

Vlada je već zabranila izvoz ulja, suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja, ali i brašna. Svi veći mlinovi u Srbiji rade sada sa polovinom kapaciteta, jer u rezervama ima dovoljno brašna i za povećanu tražnju. U Udruženju Žita Srbije kažu da mlinovi u roku od 24 sata mogu da odgovore na sve zahteve domaćeg tržišta.

- Sa kapacitetima od 50 do 60 odsto oni na mesečnom nivou proizvedu oko 75 hiljada tona brašna za hleb, pecivo i sve konditorske proizvode. Kada bi radili punim kapacitetom, zaliha brašna bi bila na nivou od 120.000 do 150.000 tona - kaže Sunčica Savović.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Uveliko se priprema i prolećna setva - suncokreta, soje i kukuruza. Iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i Instituta za kukuruz u Zemun Polju, ratarima poručuju da su obezbeđene dovoljne količine semena za predstojeću setvu. Odbacuju spekulacije o poskupljenju semena.

- Cene su na prošlogodišnjem nivou. Što se tiče nas iz Instituta, sigurno nećemo korigovati cene na više, a trgovci ne bi trebalo da zloupotrebe situaciju koja trenutno vlada. Uglavnom, seme je distribuirano poljoprivrednim apotekama i zadrugama. U značajnoj meri već su se i poljoprivredni proizvođači snabdeli semenom za setvu - kaže dr Miodrag Tolimir, zamenik direktora Instituta za kukuruz Zemun polje.

Za setvene radove ima i dovoljno dizel goriva, koje od prošle godine poljoprivrednicima država subvencioniše. Dizel po nižim cenama mogu dobiti registrovana poljoprivredna gazdinstva, kojih je u Srbiji oko 360.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading