Sve o merama i zalihama protiv korone! Stručnjaci o širenju novog virusa

Autor:

Vesti

12.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima dovoljno testova za koronavirus, respiratora i lekova za obolele, poručuju stručnjaci koji se na nacionalnom nivou bore protiv epidemije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navodi Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, u Srbiju redovno stižu isporuke testova iz inostranstva.

- Institut "Torlak", kao nacionalna referentna laboratorija, direktno je povezan sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i na nedeljnom nivou dobija isporuke od 500 do 1.000 testova, u zavisnosti od toga koliko je potrošeno - objašnjava Stevanović.

Zaštita u javnom prevozu

Obaveza provetravanja vozila gradskog prevoza nakon svake vožnje, dezinfekcija na svakoj okretnici, kontrolori sa rukavicama samo su neke od novih mera koje su uvedene kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji Beograda održao je juče sastanak na kojem su donete odluke koje je Vlada Srbije odobrila dan ranije, a Vesić kaže da je usvojen čitav niz mera kako da oni koji organizuju javni prevoz zaštite svoje zaposlene i putnike.

Prema rečima infektologa dr Mijomira Pelemiša, zaraženi se leče simptomatski, to znači snižavanjem temperature, ako dođe do poremećaja disanja, uključivanjem mašine za veštačko disanje, postoje antivirusni lekovi, ali nijedan zvanično dosad nije registrovan za lečenje ove bolesti, dakle u fazi su ispitivanja.

- Testova i respiratora ima dovoljno, naši lekari koji leče obolele imaju kontakt sa lekarima iz sveta, konkretno sa lekarima iz Kine, koji imaju najviše iskustva, i sa njima razmenjuju iskustva o lečenju i terapiji koja se kod njih primenjuje - istakao je Pelemiš.

Kako je objasnio, pandemija je i proglašena jer širenje virusa nije završeno i to će da potraje.

- Vakcina će sigurno biti pronađena, ali ne tako brzo. Međutim, da li će virus da nestane, to je vrlo diskutabilno. Epidemija može da prođe, ipak, da li će virus da nestane iz cirkulacije, to može samo vreme da pokaže. Može se desiti u budućnosti da imamo grip izazvan virusom H1N1 i da imamo i ovaj izazvan KOVID-19, tada bismo umesto jedne primali dve vakcine - govori Pelemiš.

Neki bi voleli da ljudi umiru

Prema rečima dr Pelemiša, u suočavanju s virusom potrebno nam je jedinstvo.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Mijomir Pelemiš

- Problem je što imamo i nedobronamernih ljudi, nekima je, izgleda, stalo da nas što više umre da bi rekli da mi neozbiljno shvatamo ovaj problem - upozorio je Pelemiš.

Prema njegovim rečima, zdravstvene ustanove su spremne za prihvat obolelih, tu su Klinički centar Srbije, klinički centri u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, VMA, a ako se poveća broj, i drugi kliničko-bolnički centri širom zemlje imaju kapacitete da primaju i leče ovakve bolesnike.

Virusi koji su pretili čovečanstvu

Foto: Srpski telegraf

Biće kritično oko Vaskrsa

Stručnjaci napominju i da će kritičan period biti uoči Vaskrsa.

- Očekujemo da će veliki broj naših građana koji rade van Srbije za vaskršnje praznike doći u zemlju. Zbog njihovog kretanja u zemljama Evrope, a vidite da u svim zemljama Evrope, naravno, i šire, ima obolelih, postoji mogućnost da neko unese infekciju. Naravno, kontrole će biti još rigoroznije. Svako će dobiti detaljno uputstvo o ovoj bolesti i telefone na koje mora odmah da se javi ukoliko ima bilo kakav simptom - objašnjava dr Pelemiš.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mere u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će biti pojačana higijena u vozilima javnog prevoza, vrtićima i drugim ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u svim ustanovama pod ingerencijom grada, kao i da će grad pomoći ustanovama u nabavci higijenskih sredstava. On je održao sastanak sa predstavnicima gradskih ustanova zdravstvene, socijalne i dečje zaštite, nadležnim gradskim sekretarijatima i inspekcijama.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 13. mart 2020.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading