Srbija bi opet mogla da izvozi i kavijar

Autor:

Vesti

15.05.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja, zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić i predstavnici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije preporučili su povratnicima i drugim zainteresovanim građanima ulaganje u ribarstvo, navodeći da može da bude veoma isplativo, i pozvali ih da ulažu i udruže se u postojeće ili osnuju specijalizovane ribarske zadruge.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja zainteresovanih za ulaganje u ribarstvo, naveli su da Srbija raspolaže ogromnim resursima za gajenje slatkovodnih vrsta riba.

Proizvodnja ribe u poslednjoj deceniji varira između 7.278 tona, koliko je iznosila 2017. godine, i 13.013 tona u 2011.

Inicijativa od alasa iz Golupca

Inicijativa za osnivanje ribarske zadruge stigla je, inače, od alasa iz Golupca, a sve specijalizovane ribarske zadruge će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela".

Prema količini proizvedene ribe, Srbija je negde u sredini u poređenju sa članicama EU, a manju proizvodnju od Srbije ima 12 članica EU.

12 članica EU ima manju proizvodnju ribe od Srbije

Prosečna potrošnja ribe u Srbiji po glavi stanovnika je između pet i šest kilograma, što je tri-četiri puta manje od evropskog i svetskog proseka. Ukupna potrošnja ribe u Srbiji poslednjih godina kreće se između 35.000 i 50.000 tona godišnje.

Krkobabić posebno naglašava neophodnost povećanja proizvodnje ribe i udruživanja u specijalizovane ribarske zadruge.

Krkobabić: Neophodno je povećanje proizvodnje ribe i udruživanje u specijalizovane ribarske zadruge

- Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, kao pre više decenija, kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvozila od dve do tri tone tog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivala prihod veći od 2,5 miliona dolara - rekao je Krkobabić i podsetio da samo u Vojvodini ima više od 100.000 hektara koji se ne mogu koristiti za druge namene, a pogodni su za izgradnju šaranskih ribnjaka.

Proizvodnja ribe u Srbiji, prema stručnim procenama, može da se poveća 100 odsto, uz dobro osmišljen izvoz prerađevina od slatkovodne ribe, dodao je ministar.

Za sve zainteresovane i uz savete kako se mogu udružiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije organizovaće stručne posete uspešnim ribnjacima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading