Ministarstvo objavilo listu poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili "na crno"

Autor: novosti.rs, republika.rs

Vesti

22.05.2020

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom vanrednog stanja Inspekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčešće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Na sajtu resornog ministarstva objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili „na crno“ (od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine), a direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović za Tanjugprecizira da je u toku vanrednog stanja podneto 80 zahteva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštovanja zakonske regulative.

Podneta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanje mera bezbednosti na radu.

Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podneto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu, navodi Đurović.

Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahteva bilo od zaposlenih.

Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvideo, odnosno nisu im isplaćene naknade.

Oko 79 primedbi bilo je na "rad na crno".

U vreme vanrednog stanja ipak je veći broj poslodavaca poštovao mere, što je dobro, primećuje Đurović.

Govoreći osituaciji u „Juri“ on je kazao da je inspekcija više puta odlazila na teren i da nisu uočene nepravilnosti osim u jednom momentu kada se radilo u tri smene zbog većeg broja radnika i držanja odgovarajuće bezbednosti, ali da su tada inspektori sugerisali da se o tome povede računa.

Rekao je da je poslednjih godina bilo više inspekcijskih nadzora nego ranije i da je primetno da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading