GRAĐANI U VEĆINI GRADOVA SRBIJE MOGU DA ODAHNU: Ni dinar više za porez u 2018.

Vesti

21.12.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji velikog dela Srbije mogu da odahnu jer iznos koji moraju da izdvoje za porez na imovinu u 2018. godini neće biti veći od onog koji su plaćali do sada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Isto ili manje novca za ovaj namet plaćaće građani Beograda, Niša, Šapca, Sremske Mitrovice, Malog Zvornika, Leskovca, Kraljeva, Rume...

PUNI GRADSKE KASE

Goran Vesić, menadžer Grada Beograda, kaže da je bilo raznih spekulacija i lažnih izjava o povećanju poreza u prestonici, a da je istina da će porez biti identičan.

Niš je uveo nove zone, čime će se porez za poljoprivredno zemljište smanjiti za oko tri puta

- U tom smislu, održali smo obećanje koje smo dali građanima. Bez obzira na promene u vrednosti kvadrata, nijedan građanin Beograda neće platiti ni dinar više za porez na imovinu u 2018. nego što je plaćao ove godine, a u nekim delovima grada ovaj namet će biti i niži - objašnjava Vesić.

On ističe da glavni grad od poreza na imovinu prihoduje nešto više od 14 milijardi dinara i da plaćanjem poreza građani učestvuju u punjenju budžeta.

Šapčanima će porez pojeftiniti za dva odsto

Grad Niš je uveo nove zone, čime će se porez za poljoprivredno zemljište smanjiti za oko tri puta, dok će porez za ostale nepokretnosti ostati u sadašnjim okvirima. Porez će i u pojedinim opštinama biti manji, kao u Kraljevu, a do smanjenja ovog davanja doći će i u Šapcu, gde će ovaj namet biti manji za dva odsto, što će u gradsku kasu uliti oko 600 miliona dinara.

Vesić: Održali smo obećanje koje smo dali građanima

U Sremskoj Mitrovici će od 1. januara porez biti niži za sve poljoprivrednike koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira na to da li je reč o velikim ili malim površinama. Porez će na istom nivou ostati i u Rumi.

NAJSKUPLJE ZA KUĆE U GRADU

S druge strane, u Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu i Velikoj Plani doći će do povećanja cene. Promena u visini poreza u odnosu na ovu godinu ne bi trebalo da bude velika u Novom Sadu. Najviše je povećana cena kvadrata za određivanje poreza za stanove i kuće u gradu - za oko hiljadu dinara. Takođe, poresku stopu povećao je i Kragujevac, i to na imovinu fizičkih lica sa 0,10 na 0,15 odsto za zemljište i sa 0,20 na 0,30 odsto za nepokretnosti.

Foto: pixabay.com
BROJKE
  • 14 milijardi dinara prihoduje Beograd od poreza
  • 102,7 milijardi dinara iznosi budžet Beograda
  • 5 hiljada dinara je kazna za neplaćanje poreza
  • ROKOVI ZA PLAĆANJE RATA
  • 15. februar - prva rata
  • 15. maj - druga rata
  • 15. avgust - treća rata
  • 15. novembar - četvrta rata

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading