MIHAJLOVIĆEVA NAJAVILA: Na Samitu u Sofiji Srbija potpisuje nove ugovore

Autor: Tanjug

Vesti

30.06.2018

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istocne Evrope naredne nedelje u Bugarskoj, biće potpisan komercijalni ugovor za poslednju deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, u vrednosti od oko milijardu evra. A radovi na ovoj deonici morali bi da počnu sledeće godine", kaže za Tanjug ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zorana Mihajlović

Koliko je Kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put", u okviru koje se održava Samit u Sofiji, važna za našu državu, najbolje govori podatak da kineske investicije u Srbiji, pre svih u infrastrukturu, iznose više od pet milijardi evra, kaže ministarka.

- Ali ne zaboravite da je tu i Železara Smederevo i druge investicje koje radimo ili koje ćemo raditi sa Kinom i za nas je to od velikog značaja zato što imamo strateški sporazum između NR Kine i Srbije - kaže Mihajlovićeva. 

Na Samitu u Sofiji biće potpisan i Memorandum za rekonstrukciju i rehabilitaciju pruge na Koridoru 10, između Niša i Preševa (deonica Beograd - Niš - Preševo - makedonska granica). 

- Poslednjih nekoliko godina prioritet u transportnoj infrastrukturi je pre svega železnica. Koridori se rade, autoputevi se rade, neki se završavaju, neki novi kreću ali železnica je na prvom mestu - navodi ministarka.

Memorandum koji će biti potpisan odnosi se na železnicu između Beograda i Niša, odnosno Niša i Preševa, i veoma je značajna za Srbiju, napominje ministarka jer "mi nemamo projektno tehničku dokumentaciju za taj železnički koridor".


- A vrlo je važno da kad gore imamo, ka severu od Beograda ka Budimpešte brzu prugu, onda moramo završiti južni deo, ako hoćemo da zaista sarađujemo sa drugim državama - objašnjava Mihajlovićeva.

Cilj je, kaže, da Srbija bude tranzitna država, pre svega za kargo saobraćaj, a "radovi na tim delovima pruga Koridora 10 bi mogli realno da počnu sredinom sledeće godine", ocenjuje Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje, da li država ima kapacitet da realizuje sve projekte koji se ugovaraju, ističe:

- Za sve projekte koje smo ugovorili mi smo potpuno spremni da ih radimo. Za ovo što potpisujemo, Srbija je potpuno spremna - zaključia je Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading