MMF POHVALIO SRBIJU: Veliki pomak u reformi plata, zadovoljni privatizacijom RTB Bor!

Autor: novosti.rs

Vesti

27.09.2018

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas su u razgovoru sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem ocenili da je napravljen veliki pomak u reformi plata u Srbiji, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Džejms Ruf predvodi misiju MMF

Po oceni Džejmsa Rufa koji predvodi Misiju MMF-a, sve mere koje u reformi plata preduzimaju ključni resori Vlade Srbije su razumne i u interesu svih, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave.

Očekivanju su, kako je istaknuto, da će reforma konačno uvesti red u sistem plata, kako bi svi zaposleni u javnoj upravi, kojih ima oko 420.000, dobijali platu na osnovu složenosti posla koji obavljaju, odgovornosti, riziku i drugim kriterijumima.

Na sastanku je ocenjeno da će novi sistem omogućavati i pravičnije povećanje plate u skladu sa mogućnostima republičkog budžeta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branko Ružić

Misija MMF-a je u Beogadu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je letos odobren na period od 30 meseci.

Program ne sadrži finansijsku, već savetodavnu pomoć MMF-a u sprovođenju strukturnih reformi u Srbiji.

MMF I SVETSKA BANKA ZADOVOLjNI PRIVATIZACIJOM RTB BOR

Vlada Srbije uspešno je realizovala proces privatizacije kroz model strateškog partnerstva za Rudarsko topioničarski basen Bor, ocenjeno je danas na sastanku ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa misijom MMF, koju je predvodio šef delegacije Džejms Ruf i predstavnicima Svetske banke na čelu sa Stivenom Ndegvom.

Posebno zadovoljstvo izrazili su time što će strateški partner isplatiti dugove RTB-a.

Prema njihovoj oceni, značajno je to što će od početka naredne godine RTB Bor početi da radi oslobođen dugovanja.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

- Želeo bih da istaknem da je od poslednjeg susreta sa misijom MMF-a ostvaren značajan napredak u celokupnom energetskom sektoru Srbije, a da smo mi kao Vlada Srbije, više nego zadovoljni strateškim partnerstvom u RTB-u. Ova investicija je obezbedila da RTB Bor bude dugoročno stabilan i da kapitalno učestvuje u našoj industrijskoj proizvodnji - izjavio je ministar Antić.

Na sastanku je konstatovano i da je poboljšano finansijsko stanje javnih preduzeća u energetskom sektoru, pre svega u EPS-u i Srbijagasu.

Jedna od tema sastanka sa predstavnicima finansijskih institucija, bila je i petrohemijski sektor.

Sastanku sa delegacijom MMF-a i Svetske banke, prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, JP EPS, kao i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (67)

Loading
MadamM

27.09.2018 16:39

Napredak Srbije u svim sferama je svima vidljiv, pohvale dolaze sa svih strana, Srbija je konačno dobila ugled koji zaslužuje.

mi

27.09.2018 20:36

@MadamM - Dobre vesti konacno, rad je dao rezultate. Nama vise nerada.

yes

27.09.2018 16:39

Ocekivala sam pohvale od MMFa jer je napredak u nasoj zemlji evidentan.

kiki

27.09.2018 20:37

@yes - Srbija oporavlja i bice drzava u kojoj ce se dobro ziveti! Imamo jaku Srbiju.