RTB BOR JE POSAO VEKA: Biće investirano 1,26 milijardi dolara

Autor:

Vesti

05.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će zahvaljujući strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom "Zijin" prihodovati više od trećine svakog budućeg profita RTB, a korist za naš budžet i za naše građane je višestruka. Ovo je dugoročno odličan aranžman, poručuje u intervjuu za Srpski telegraf ministar energetike Aleksandar Antić.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić
  • Kome smo prodali RTB Bor, jedno od malobrojnih srpskih strateških preduzeća? Da li je "Zijin" dobar izbor za Srbiju i za naše građane?

- U pitanju je jedna od najvećih kineskih i svetskih rudarskih kompanija. Njena reputacija je na svetskom nivou i apsolutno smo uvereni da će ispuniti svaki detalj svog biznis plana, možda ga i prebaciti. Nismo sklopili posao s nekakvom anonimnom kompanijom, već sa kineskim i svetskim gigantom. Samo jedna ilustracija o kakvoj kompaniji je reč - "Zijin" je listiran na berzi u Hongkongu, jednoj od najvećih na svetu, i upravo kao obavezu koja proističe iz toga objavio je saopštenje sa detaljima akvizicije u Srbiji u koju ulazi. Pokazali smo još jednom da možemo u Srbiju da privučemo najrenomiranije svetske investitore.

  • Šta ovaj posao znači za državnu kasu? Koliko novca možemo da očekujemo u državnom budžetu na godišnjem nivou?

- Nema sumnje da će naše javne finansije i svi naši građani imati veliku korist od ove investicije. U narednih šest godina biće investirano 1,26 milijardi dolara, što će učiniti da RTB postane profitabilna kompanija, a država će imati 37 odsto uvećanih profita u svom budžetu.

Ne bi me čudilo ni da RTB Bor povećava broj zaposlenih jer će se i obim posla vremenom uvećavati

Pritom je najveći uspeh što se više neće izdvajati novac iz državnog budžeta za dugovanja RTB. Dakle, profit RTB Bor u budućnosti je sasvim realan i to su ulagači, naši partneri iz Kine, sasvim dobro procenili, a to znači i da će Srbija, osim ovih veoma dobrih uslova pod kojim ulazi u strateško partnerstvo, prihodovati više od trećine svakog budućeg profita RTB. Korist za naš budžet i za naše građane je, dakle, višestruka. Ovo je dugoročno odličan aranžman.

  •  Investitori su se obavezali da će zadržati svih 5.000 zaposlenih, ali ne i na koliko dug period. Mogu li radnici RTB Bor da budu spokojni za svoja radna mesta?

- Radnici ne treba da brinu za svoja radna mesta. To proizlazi iz uslova tendera i za nepoštovanje te odredbe je predviđena visoka kazna, po kojoj je obaveza investitora da za svakog zaposlenog, ispod 5.000, u budžet Srbije uplati dve bruto zarade. Ne bi me čudilo ni da RTB Bor povećava broj zaposlenih jer će se i obim posla vremenom uvećavati s obzirom na namere kineskog partnera da investira u razvoj i proširenje proizvodnje.

  • Da li su Rusi učinili uslugu državi objavljujući namere o zainteresovanosti...

- Nije bilo nikakvog fingiranja niti je to bilo moguće u uslovima otvorenog, transparentnog međunarodnog konkursa. Tender je sproveden po najstrožim svetskim pravilima i zato smo u jakoj konkurenciji dobili giganta za strateškog partnera RTB Bor.

  •  Šta dolazak kineske firme u Srbiju znači za ostale potencijalne ulagače u našu privredu?

- Nema sumnje da je Srbija ovim pokazala da je privlačna i stabilna destinacija za ulaganja. Poruka koja je poslata pronalaženjem strateškog partnera za RTB Bor je da smo sposobni da igramo u vrhu svetskog tržišta i ulagači širom sveta su to sasvim jasno mogli da vide.

37 odsto uvećan profit imaće Srbija

Srbija je za ovaj posao dobila samo reči hvale u svetskim medijima koji se bave biznisom i ulaganjima, a naročito je bilo pozitivnih reakcija u našem regionu. Čini mi se da smo više pohvala dobili od stručnjaka iz inostranstva nego od domaće javnosti. Ali to je manje važno.

Najvažnije je da je RTB Bor, naša strateška industrija dobila dugoročnog i kvalitetnog partnera koji će omogućiti njegov razvoj, sigurna radna mesta, bolje uslove i veće plate za zaposlene, kao i veliko rasterećenje za naš budžet i našu ukupnu ekonomiju. Na ove vesti čekalo se godinama, pa i decenijama, ali ne bi ih ni bilo bez velikog truda i posvećenosti svih koji su bili uključeni u ovaj važan posao.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nije bilo fingiranja tendera

 

  • Mogu se čuti i stavovi da je tender za RTB Bor bio fingiran i da se od početka znalo da su Kinezi jedina opcija. Šta kažete na to?

- To je apsolutno netačno niti je moguće. Mi smo se veoma temeljno i dugo u protekle dve godine pripremali za izbor strateškog partnera, a za to vreme je više od deset velikih i uglednih svetskih rudarskih kompanija analiziralo RTB. Poziv za dostavljanje ponude je bio javni i na međunarodnom nivou, objavljen je i u Fajnenšel tajmsu, tako da su sve procedure bile potpuno transparentne. Samo na taj način mogli smo da privučemo pažnju globalnih kompanija, velikih proizvođača i ulagača. I zato je sada apsurdno govoriti o nekakvom fingiranju, u situaciji kada smo imali potpuno transparentan postupak, po svetskim pravilima. Ako ćemo pošteno, ne može se naći mana ovom poslu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading