Teška muljačina: Tajkun bez dozvole obrađivao državno zemljište!

Autor: I. Ž. - E. S. T.

Vesti

13.11.2018

06:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija tajkuna iz Vrbasa Vladimira Vrbaškog "Best seed producer" pre tri godine nelegalno je obrađivala državno poljoprivredno zemljište u Gakovu, pokazuje izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede iz 2015.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Vrbaški

Kompanija tajkuna iz Vrbasa Vladimira Vrbaškog "Best seed producer" pre tri godine nelegalno je obrađivala državno poljoprivredno zemljište u Gakovu, pokazuje izveštaj inspekcije Ministarstva poljoprivrede iz 2015.

To je samo još jedan u nizu razloga da nadležni državni organi, a pre svih Poreska uprava i policija, detaljno pročešljaju poslovanje kontroverznog biznismena, baš kao što su juče u našem tekstu poručili ekonomisti i članovi tela za borbu protiv korupcije. Jer, u načinu na koji rade preduzeća iza kojih stoji Vrbaški sumnjivo je gotovo sve. O tome, uostalom, Srpski telegraf danima piše.

USMENI DOGOVOR

U pomenutom izveštaju inspekcije iz novembra 2015. godine navodi se da je državno poljoprivredno zemljište u Gakovu obrađivano bez ugovora o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede. Deo tog zemljišta koristilo je i lokalno preduzeće "Graničar" u stečaju.

- Jedan od rukovodilaca tog preduzeća rekao je inspektorima da je "Graničar" imao usmeni dogovor sa firmom "Best seed producer". On je naveo da je obavljao poslove koje mu je usmeno nalagao zastupnik te firme i da je ona plaćala i radnike koji su učestvovali u setvi - objavio je pre dve godine Insajder.net, koji je imao uvid u pomenuti dokument inspekcije.

Mada je taj portal tražio od ministarstva izveštaj, i to po Zakonu o dostupnosti informacija, dokument nisu dobili. A, upravo u tom dokumentu nedvosmisleno se navode mnogobrojni dokazi koji ukazuju da je firma Vladimira Vrbaškog nezakonito obrađivala državno poljoprivredno zemljište. Na čelu ministarstva tada je bila Snežana Bogosavljević Bošković. Da se po tom izveštaju postupalo, možda bi Vrbaški i ostali odgovorni za uzurpiranja državnog zemljišta na kraju i odgovarali. Ovako, nikom ništa...

Gulan: Sve prođe bez sankcija

Član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Branislav Gulan slaže se da je problem što za muljanje sa državnim zemljištem, poput ovog, ne uslede sankcije.

- Prema zvaničnim podacima u Srbiji ima 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Iako je svim vlastima bio cilj upravo da se spreči uzurpacija tog zemljišta, sa njim se i dan-danas muva - tvrdi Gulan.

Inače, u momentu kada je izveštaj napisan, u kompaniji "Best seed producer" po 25 odsto vlasništva imali su Svetlana Ignjatović, Ana Vrbaški, Vladimir Vrbaški i Firma "Scom", čiji je većinski vlasnik Vladimir Vrbaški. U međuvremenu je vlasnička struktura promenjena, pa su danas Ana Vrbaški i Vladimir Vrbaški vlasnici po 35 odsto, dok je preostalih 30 odsto u vlasništvu kompanije "Scom". Obe firme bave se gajenjem žita i uljarica.

UZALUD REGISTAR

Poljoprivredni stručnjak i narodni poslanik Miladin Ševarlić smatra da svi koji su odgovorni za to što uzurpatori državnog poljoprivrednog zemljišta nisu sankcionisani treba da budu smenjeni.

- Iako je napravljen registar svih površina poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, uzurpiranje tog zemljišta je nažalost i dalje prisutno. Očigledno se pravila ne sprovode kako treba, pa bi svi nadležni koji nisu postupali po propisima trebalo da budu smenjeni i da im budu smanjene plate - poručio je Ševarlić za Srpski telegraf.

Vrbaškom smo juče prosledili pitanja preko firme "Best seed producer", ali odgovore nismo dobili.

NASTAVIĆE SE...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading