VUČIĆ U TIRANI O PLANU RASTA ZA ZAPADNI BALKAN: To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača (FOTO)

Autor:

Vesti

29.02.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan rasta za Zapadni Balkan će nam omogućiti da dodatno koristimo bližu saradnju unutar samog regiona i sa Evropskom unijom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas u Tirani učestvuje u Regionalnom samitu o planu rasta i ekonomskog približavanja.

VUČIĆ U TIRANI O PLANU RASTA ZA ZAPADNI BALKAN: To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Tirani na Regionalnom samitu o Planu rasta i ekonomskog približavanja, on se tim povodo oglasio na društvenoj mreži Instagram

- To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja - istakao je Vučić i dodao:

 

 

Osim toga, tu su i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost.

 

Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje.

Domaćini samita i nedostatak predsednice Evropske komisije


Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji. Agenciji Beta je u kabinetu premijera Rame potvrđeno da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen neće učestvovati na samitu, iako je uoči skupa bilo takvih najava u albanskim medijima.

Bezbednost u Tirani i učešće lidera regiona

Širom Tirane pojačana je bezbednost i raspoređen je veći broj policajaca, a ulice su zatvorene u centru grada, oko Palate kongresa gde se održava skup. Uz Vučića, Rame i Varhejia, na samitu će danas učestvovati i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore, Talat Džaferi i Milojko Spajić, te predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Plan EU za rast na Zapadnom Balkanu

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje. Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Vučić o sastanku sa predsednikom Ukrajine

Vučić je u sredu u Tirani učestvovao na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", i izjavio da je na marginama imao s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim do sada najotvoreniji razgovor o svim važnim temama. Takođe, istakao je da "ne razume ljude u Srbiji koji izražavaju stavove protiv Ukrajine".

"Čini mi se da je glas Srbije s poštovanjem slušan u Tirani - mogli ste to da čujete od mnogih, čak i od predsednika Zelenskog kada se obraćao, a i po trajanju našeg bilateralnog sastanka pokazao je poštovanje prema Srbiji", kazao je Vučić.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Keti

29.02.2024 12:12

Svaki korak napred kada je u pitanju nasa zemlja, dugujemo napornom i radu predsednika Vucica

Miki

29.02.2024 12:15

Ovo je pravi dokaz, da je Srbija posvećena saradnji i prosperitetu celog regiona.

Keti

29.02.2024 12:15

Jacanje veza i odnosa sa susedima moze samo doneti pomak i napredak u svakom pogledu...

Ana

29.02.2024 12:15

Ujedinjenje ekonomija i stvaranje jedinstvenog tržišta donose ogromne koristi svim zemljama Zapadnog Balkana.