"USTANI I NAPUSTI STO!" Lažni ambasador Kosova pokušao da zameni Vjosu Osmani: Sekretarijat UN odmah reagovao

Autor:

Vesti

22.04.2024

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažni ambasador pokušao da zameni Vjosu Osmani na sednici SB UN

"USTANI I NAPUSTI STO!" Lažni ambasador Kosova pokušao da zameni Vjosu Osmani: Sekretarijat UN odmah reagovao

Foto: Tanjug/TANJUG VIDEO


Tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, lažni ambasador tzv. Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Iljir Dugoli, pokušao je da zameni Vjosu Osmani za stolom. Međutim, Sekretarijat UN je reagovao i zamolio Dugolija da napusti sto kada je pokušao da preuzme mesto Osmani. Ova neobična situacija privukla je pažnju i predstavnika Rusije, Vasilija Nebenzje, koji je ukazao na neprikladnost ovog poteza.

Vučić odgovorio na optužbe Vjose Osmani

Nakon što je predsednica tzv. Kosova, Vjosa Osmani, dovela navodno silovane žene na sednicu SB UN da svedoče o srpskim zločinima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, oštro je reagovao. On je izrazio nezadovoljstvo zbog prisustva ovih žena, ističući da one ne mogu biti članice delegacije i da je ovo bila neka vrsta političkog teatra i nameštaljke.

Vučić je takođe istakao da je bio fokusiran na izveštaj Karoline Zijade, te da je osećao kao da se radi o sudskom procesu za nešto što se dogodilo pre 25 godina. Takođe je izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka obaveštenja o članovima delegacije i postavio pitanje verodostojnosti tvrdnji o silovanim Srpkinjama.

- Doveli ste ljude koji ovde ne pripadaju, ne pripadaju diplomatskom koru. Ovo je neka vrsta političkog teatra i nameštaljka. Bio sam potpuno fokusiran na izveštaj Karoline Zijade, a slušali smo kao da se radi o sudskom procesu za suđenje Srbima za nešto od pre 25 godina. Što nas niste obavestili o tome ko će biti članovi delegacije? Zar stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpkinja. Marica Mirić iz Belog Polja sa Kosova i Metohije koja je silovana nekoliko puta, a onda zaklana, ali to nije bila tema ovog sastanka. Sledeći put nas bar obavestiti kao jedne od osnivača UN da će neki građani dovesti više ljudi kako bi krivicu svaljivali na drugu stranu. Ovde smo da razgovaramo o izveštaju. Čuli ste da je Srbija prikazala iranske dronove... Niko u Srbiji nikada nije video nikakav iranski dron! - kazao je Vučić.


Ruski predstavnik reagovao na situaciju

Ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je takođe reagovao na situaciju, ističući da je očigledno došlo do kršenja procedura. On je odmah odgovorio na tvrdnje Vjose Osmani, naglašavajući da je ona prisutna u SB UN kao privatno lice, a ne kao deo nekog kabineta.

- Ovo je očigledno kršenje procedura - kazao je Nebenzja.



Vučić stigao u Njujork na sednicu SB UN

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde predstavlja Srbiju zajedno sa ambasadorom Srbije u SAD, Markom Đurićem. Na sednici je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a, Antonija Guteresa, o radu UNMIK-a.

Sve ovo ukazuje na kompleksnost odnosa između Srbije i tzv. Kosova i na teškoće u postizanju međusobnog razumevanja i saradnje na međunarodnom nivou. Situacija u Savetu bezbednosti UN još jednom je pokazala koliko su ovi odnosi delikatni i izazovni, te da će rešenje ovog pitanja zahtevati ozbiljan dijalog i kompromis sa obe strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (42)

Loading
Sasa

22.04.2024 19:34

Hladan tuš za Osmanijevu

Jovana

22.04.2024 19:35

Konacnooo, bravooo

Stanko

22.04.2024 19:37

Ovo su retki trenuci kada realnost šamara šiptarsku delegaciju. Jer se svuda ponašaju kao razmažena derišta koje štite EU i SAD, ali ovde postoje neki zakoni koji se poštuju i onda im sledi poniženje.

Vesna

22.04.2024 19:37

Kako je bedna Vjosa Osmani. NJena predstava je propala.