PATIMO ZBOG TRAGEDIJE PARTIZANA: Bivši asovi zgranuti zbog pet vezanih poraza u "trećerazrednom takmičenju"

Autor:

Sport

03.05.2024

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada su "mali" dolazili na JNA i molili Boga, a sada dođu i oni spakuju tri-četiri gola, kaže Miki Stević. Sad im nije čast da nose crno-beli dres, jasan je Đurovski.

PATIMO ZBOG TRAGEDIJE PARTIZANA: Bivši asovi zgranuti zbog pet vezanih poraza u "trećerazrednom takmičenju"

Foto: Starsport, profimedia, youtube/printscreen

Fudbaleri Partizana uspeli su ono im je u novijoj fudbalskoj istoriji pošlo za nogom tek još dva puta - da izgube u pet utakmica u nizu! Sada su crno-bele "nanizali" Čukarički (3:2), Crvena zvezda u prvenstvu (3:2) i Kupu Srbije (2:0), a onda su u Superligi u Humskoj bolji bili TSC (1:2) i Vojvodina (2:3).

Isto je bilo i pe 17 godina, u prvoj sezoni prvenstva samostalne Srbije, ali i pre 35 godina kada se još uvek igralo u velikoj Jugoslaviji. Akteri upravo tih poraza u sezoni 1988/89. u razgvooru za Republiku pokušali su da uporede "ono vreme" i sadašnja dešavanja u Partizanu. Iskreno govoreći, ni Miroslavu Mikiju Steviću ni Milku Đurovskom nije jasno kako su izabranici Igora Duljaja i Alberta Nađa ovo uspeli.

- Ono naše vreme i ovo sada nemoguće je porediti. Jedino što je zajedničko je činjenica da nešto u klubu baš mora da ne funkcioniše, verovatno ništa, da se ovo desi pa da izgubite pet utakmica u nizu. Nama čovek i da progleda kroz prste, igrali smo u velikoj Jugoslaviji, ali u ovoj ligi su fudbaleri Partizana uspeli nemoguće. Neko će reći da je veća konkurencija, jača liga. Pa ova sada liga je po snazi kao treća liga u naše vreme, dakle kao srpska liga u staroj Jugoslaviji - počeo je Stević, pa zagrmeo:

Foto: www.profimedia.rs

Miroslav Miki Stević

- Ovo je tragično šta se dešava sa Partizanom. Ja ga volim od kada znam za sebe, uvek će biti deo mog života, iako nisam ostavio dublji trag. Ali ja sam nebitan, ja sam samo običan navijač koji pati. Nešto se mora promeniti. da se nađe rešenje da se ne uruši ugled kluba koji je stvaran decenijama. Da se ne izgubi primat vodećeg kluba u Srbiji, koji delimo sa Zvezdom. Ako već nije izgubljen. Ono što je sigurno, izgubljen je respekt drugih ekipa. Pa nekada su "manji klubovi" dolazili na JNA i molili Boga da ne prime četiri komada, a sada dođu i oni spakuju tri-četiri gola i odnesu bodove.

Stevićev saigrač tada je bio Đurovski, pa iako sada ne dele svlačionicu, isto im je mišljenje o Partizanu.

- Može da se desi da izgubiš pet mečeva, ali ne u ovakvoj ligi. Ne u sadašnjoj Srbiji. Ko je kriv? Pa igrači, treneri, svi u klubu. Nekada je bila čast nositi crno-beli dres, sedeti u loži u Humskoj. Sada je drugačije. Zato je možda i dobro što se ovo desilo, ako će to doneti pomak. Da igrači shvate da ne mogu da rade šta hoće, da moraju da izginu za tim. Da čelnici Partizana rade sve i samo u njegovom interesu. Da se vrate navijači i njihovo poverenje. Ovo sada je katastrofa - kaže Đurovski.

Republika

Foto: YouTube printscreen/Arena Sport TV

Milko Đurovski

Podsetimo, kako je Republika već pisala, prethodni put se Partizanu desilo da izgubi pet mečeva u nizu u prvoj sezoni fudbalske lige samostalne Srbije, u sezoni 2006/07. Tada su skalpove Partizanu uzeli Hajduk Kula (3:1), Crvena zvezda (1:2), Bežanija (2:1) i Vojvodina (1:0), a usput je Partizan izgubio od Zvezde u polufinalu Kupa (1:0). Dakle, baš kao i ove sezone, uz dva neuspeha protiv večitog rivala i klubova koji na papiru slove za mnogo slabije. Te sezone je Zvezda bila prvak sa čak 17 bodova više od Partizana.

Što se generacije Stevića i Đurovskog tiče, u sezoni 1988/89 Partizan je nanizao pet poraza u šampionatu Jugoslavije, od toga dva na penale jer utakmica nije mogla da se završi nerešenim ishodom, a još tri u regularnom toku mečeva. Počelo je porazom crno-belih na penale u Humskoj od Spartaka (1:1-4:5), a onda su slavili redom Radnički u Nišu (3:1), Čelik u Humskoj na penale (2:2-12:13), Vojvodina sa 3:2 u Novom Sadu, dok je peti poraz bio delo Slobode u Tuzli. Crno-beli su uspeli da slave tek na Koševu protiv Sarajeva takođe na penale (0:0, 5:4)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading