SINIŠA MALI OTKRIO: Evo gde će biti uloženo 18 milijardi evra!

Autor:

Vesti

23.04.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan ulaganja u ekonomski razvoj.

SINIŠA MALI OTKRIO: Evo gde će biti uloženo 18 milijardi evra!

Foto: Printscreen/PINK

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je otkrio detalje o ambicioznom planu ulaganja od 18 milijardi evra u narednih nekoliko godina. Ovaj impresivan iznos će biti usmeren ka različitim sektorima, a ministar je istakao da će jedan deo biti uložen u infrastrukturu, dok će drugi deo biti namenjen unapređenju obrazovanja i zdravstvenog sistema. Mali je naglasio da će ova ulaganja imati značajan uticaj na ekonomski razvoj zemlje i poboljšanje životnog standarda građana.
 

- Kada pogledate aspekte naše ekonomije, mi smo stvarno svetla tačka. Iako građani to možda ne vide, ali ova globalna kriza stvarno utiče na globalnu ekonomiju. Tri su tačke: usporava se rast i to je najveći izazov u narednih pet godina. Ako nema rasta, onda stagnirate. Od prošle godine vidimo ubrzanje rasta. Bićemo iznad 3,5 odsto rasta ove godine. I sve nam raste - poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo... - rekao je Mali za Pink i dodao:

"U dinamici smo da ostvarimo plan da do 2027. godine imamo platu od 1.400 evra. Osim toga, kada pogledate javni dug u odnosu na svetski BDP je na 93 odsto. Prosek evrozone je 85 odsto. To je najbolji odgovor za one koji kritikuju da se prezadužujemo"

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je izjavio da država planira da uloži impresivnih 18 milijardi evra u različite oblasti ekonomskog razvoja kroz program pod nazivom "Skok u budućnost". Ovaj ambiciozni plan ima za cilj da unapredi ekonomiju zemlje i stvori povoljnije uslove za privlačenje investicija.

 

- Prezentacija koju je imao Vučić oko Ekspa - investiraćemo 18 mlrd evra u celu Srbiju do 2027. Imamo preko 300 projekata: ulagaćemo u Ekspo (stanovi, stadion...). Ulagaće se u puteve, zdravstvene ustanove, bio4 kampus. Bili smo vrlo konkretni u šta ćemo uložiti.

- Najvažnije za nas je da u što kraćem vremenu Srbija dobije investicioni rejting - to bi bila formalna potvrda svih rezultata koje smo ostvarili. Sada smo na korak do tog rejtinga - kazao je Mali.

Podsetio je da će 1. maja biti postavljen kamen temeljac za Nacionalni stadion.

- Kada pogledate ove globalne izazove, od korone do pritiske na Srbiju... Ekonomija nam dobro stoji, to kaže MMF, Svetska banka... Ono što je važno da budemo radni, marljivi, posvećeni poslu i vole svoju zemlju... - dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading