NIKAD GORI IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA O STANJU LJUDSKIH PRAVA NA KIM! Srbi se suočavaju sa korupcijom, pretnjama, pritiscima režima Aljbina Kurtija!

Autor:

Vesti

24.04.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I stanje nacionalnih manjina je zabrinjavajuće!

NIKAD GORI IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA O STANJU LJUDSKIH PRAVA NA KIM! Srbi se suočavaju sa korupcijom, pretnjama, pritiscima režima Aljbina Kurtija!

Foto: youtube.com/CNN

U redovnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima, konstatuje se da tokom protekle godine nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji. Ipak, navodi se da su značajni problemi i dalje prisutni, posebno kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo. Uočeni su i ozbiljni slučajevi korupcije.

U delu izveštaja posvećenom Kosovu i Metohiji, ističe se da su verodostojni izveštaji ukazali na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenjima slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje ili pretnje novinarima. Takođe se navodi da su zabeleženi ozbiljni slučajevi korupcije u privremenim prištinskim institucijama, kao i krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje etničkim manjinama ili drugim marginalizovanim zajednicama.

"Nezavisno" pravosuđe

U izveštaju se navodi da su privremene prištinske institucije preduzele kredibilne, ali nedosledne korake u identifikaciji, istrazi, krivičnom gonjenju i kažnjavanju zvaničnika koji su možda kršili ljudska prava. Sprovođenje pravde je bilo sporo, nedostajala su sredstva za osiguravanje odgovornosti pravosudnih zvaničnika, a pravosudne strukture su bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata.

Takođe se ističe da je civilno društvo često kritikovalo vlasti u Prištini zbog javnog mešanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika. 

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su, kao i prethodnih godina, nadležne međunarodne instance izrazile zabrinutost zbog neizvršenja sudskih odluka, što je doprinelo povećanju broja nerešenih predmeta. Posebno se ističe da su neki predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ukazivali da prištinske vlasti nisu izvršile sudske presude u korist Srba, naročito u imovinskim sporovima.

Foto: Tanjug/AP

Hapšenje Srba na KiM

Napadi na novinare

Udruženje novinara na Kosovu i Metohiji je izvestilo da su bili meta kampanja digitalnog klevetanja kada su branili novinare i medije. Takođe su naveli da su vladini zvaničnici, uključujući premijera privremenih prištinskih institucija i članove vladajuće političke partije, učestvovali u klevetničkim kampanjama kako bi podrili poverenje javnosti u medije.

Udruženje novinara je zabeležilo 30 napada na novinare koji su izveštavali o političkim napetostima na severu Kosova i Metohije u maju i junu.

Pretnje policajcima Srbima

Izveštaj Stejt departmenta primećuje da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije ostao ograničen nakon što su svi predstavnici u lokalnim pravosudnim i policijskim institucijama podneli ostavke, što je, kako se navodi, dodatno pogoršalo postojeće probleme.

Od septembra, sudske filijale u dve opštine ostale su zatvorene zbog nedostatka osoblja, a oko 7.000 predmeta je bilo nerešeno.

Identiteti i fotografije novoimenovanih policajaca Srba objavljeni su na internetu sa pretećim porukama pojedinaca i grupa na društvenim mrežama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Nekoliko policajaca Srba podnelo je ostavke u avgustu ubrzo nakon što su angažovani i raspoređeni na severu Kosova, navodeći kao razlog „pretnje i pritisak“, podsećaju iz Stejt departmenta.

"Nezapamćeni lopovluk"

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, izjavio je za beogradske medije da izveštaj govori o ozbiljnoj korupciji u vladi i nekažnjivosti državnih službenika, problemima sa nezavisnošću pravosuđa, ozbiljnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija, kao i raširenom nasilju zasnovanom na rodu, uključujući nasilje u porodici, nasilje ili pretnje nasiljem protiv etničkih manjina i drugih zajednica.

Foto: youtube.com/printscreen

Fatmir Šeholi

Šeholi je pomno pratio, zabeležio i analizirao rad vlade tzv. premijera Aljbina Kurtija tokom poslednje tri godine.

- U poslednje vreme u vladi Kosova mediji su identifikovali enormnu korupciju koja poprima strahovitu i nezapamćenu u ovih 20 godina spiralu lopovluka - naglašava Šeholi.

Kako dodaje, svi oni koji su se usprotivili argumentima vladi Kosova automatski su žigosani kao „saradnici Srbije“ što ukazuje i izveštaj SAD-e.

- U principu, za Kosovo nikada nije bio ovakav loš izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava. Kada ovome dodajemo da je premijer Kosova pod „embargom“ Amerike i da je Kosovo idalje pod sankcijama EU onda je zastrašajuće budućnost Kosova ka učlanjenju u NATO i EU - ističe Šeholi.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading