RAKIĆ: Da se pripadnici ROSU nisu povukli imali bismo rat!

Autor: Agencije

Vesti

23.11.2018

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je da bi na severu KIM izbio rat da se pripadnici ROSU nisu povukle u južnu Mitrovicu.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Goran Rakić

- U jutarnjim časovima specijalna jedinica Rosu upala je u Kosovsku Mitrovicu pod izgovorom da vode istragu o ubistvu Olivera Ivanovića - rekao je Rakić za Pink.

Kako je dodao, brutalnim upadom na više lokacija uhapsili su četiri naša sugrađanina i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Rakić ocenjuje da je ovo pokušaj da se skrenu tema sa nerazumnih, katastrofalnih odluka prištinskih vlasti o povećenju taksi, ali i zastrašivanja Srba.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da su se građani okupili i da se pripadnici ROSU nisu povukli, imali bi rat - rekao je Rakić.

On je podsetio da je KFOR garantovao da ROSU neće upasti na sever.

- Ovo je povod da se narod uplaši da krene da beži. Ostajemo ovde i nećemo da bežimo. Za 12 sati je zakazan protest - istakao je Rakić.

Jevtić: Priština ide na izazivanje sukoba

- Ide se ka tome da se izazove sukob - kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dalibor Jevtić

Jutrošnji upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je naše ćutanje shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš danas, kada su najavljeni mirni protesti, kaže Jevtić.

- Simptomatično je da smo mi za danas najavili mirne proteste. Očigledno da je izabran momenat kad smo želeli da poručimo da nećemo da ćutimo i da je naše ćutanje do sada neko razumeo kao slabost - rekao je Jevtić gostujući na TV Pink.

Jevtić ističe da uvođenje 100-procentne carine na proizvode iz Srbije ionako težak život Srba čini još težim i komplokovanijim.

- Nikakve reakcije sa naše strane nije bilo, a ide se ka tome da se izazove sukob. Cilj je jasan - da predsednika Vučića stavi u nezavidan položaj i da Srba na kraju bude sve manje i manje i da kad dođe do dogovora kažu: eto, vas nema - rekao je Jevtić.

Drecun: Nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija

- Upad i hapšenja koja su jutros izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija - izjavio je jutros predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da je to i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

- Ovo je opasan jednostran potez Prištine kojim se veoma zaoštrava situacija i dodatno podižu tenzije, ali nažalost i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova - rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, bilo je jasno da će se usled koncentracije specijalnih kosovskih snaga nešto desiti.

- Oni su izvršili koncentraciju specijalnih snaga koji su im potrebni za takve akcije i jedinica Rosu i FIT jedinica o kojima se malo priča. To je jedinica koja treba da preraste u vojnu elitnu formaciju, a koju su trebinrali Britanci i Amerikanci. Bilo je jasno da će se posle te koncentracije kosovskih snaga nešto desiti - kazao je on.

Drecun je istakao da se čini da su najnoviji događaji samo sastavni deo šire strategije koju je, izgleda, nametnuo prevashodno kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a u cilju prekida bilo kakvih razgovora sa Beogradom o mogućnosti postizanja dogovora o konačnom statusu Kosova i Metohije i skretanja pažnje kosovske javnosti sa problema političke, socijalne i ekonomske prirode na Kosovu.

- Sve to treba zapravo da bude preusmeravanje pažnje Alabanaca sa izuzetno teške ekonomske, socijalne situacije, sa mnogobrojnih problema sa kojima se suočavaju i neuspeha koji su napravljeni u jačanju međunarodnog položaja te lažne države i izuzetno nestabilne političke situacije - kazao je Drecun.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
ikap

23.11.2018 09:26

Srbija ima mudro rukovodstvo, ne nasedamo na provokacije.

Aleksa

23.11.2018 09:34

Srbija ne naseda na prostacke provokacije, a mogli bih da ih sravnimo sa zemljom za jednu noc.

Katica

23.11.2018 09:39

Ovo je tolika provokacija da nema dalje. Srbi sada moraju da budu slozni i da ne napustaju svoje ognjiste.

pomorandža

23.11.2018 10:13

Ponašanje Prištine je izrežirano od strane SAD i zapada. Provokacije su namerne. Ne trebamo da odgovaramo na njih. Treba da sačuvamo mir i stabilnost, jedino tako ćemo pomoći našim sunarodnicima na KiM.