SRPSKI TELEGRAF NA SUĐENJU PATRIKU HOU U NJUJORKU: Ovo je zgrada u kojoj će da peva Jeremić!

Autor:

Vesti

26.11.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuk Jeremić će ovog puta morati da objasni sve o odnosu sa Hoom! Lider Narodne stranke svedočiće sutra na suđenju bivšem ministru Hongkonga Patriku Hou, koji je osumnjičen za korupciju. Suđenje se održava u saveznom sudu na Menhetnu u Americi, a čitaoci Srpskog telegrafa imaće priliku da ekskluzivno saznaju šta se dešava u sudnici i oko nje, jer će naša reporterka sa lica mesta pratiti saslušanje.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Zgrada suda u Njujorku

Ho je uhapšen u Njujorku pre godinu dana pod sumnjom da je američkim zvaničnicima u Africi ponudio mito od 2,9 miliona dolara za unapređenje prava nafte i razvoja u Ugandi i Čadu za firmu CEFC iz Šangaja. Ta kompanija uplaćivala je novac i na račune Vuka Jeremića, pa će ovo biti prilika da konačno otkrijemo zašto je pare dobijao lider NS, koji se do sada o tome nije izjašnjavao.

Jeremić će u Americi svedočiti pod budnim okom američke, ali i svetske javnosti. Kako saznajemo na licu mesta, interesovanje medija je ogromno s obzirom na to da je u pitanju skandal globalnih razmera u koji su upleteni političari iz samog vrha UN.

Lider Narodne stranke će sutra konačno morati da objasni zašto je dobijao pare od tajkuna iz Hongkonga

Jeremićev prijatelj i finansijer Ho će tokom suđenja biti suočen i sa novim dokazima o švercu oružja u Libiju i Katar.

Foto: youtube.com/ 香港中華能源基金委員會CEFC
Patrik Ho

Podsećamo, odranije je poznato da je Hoova kompanija "Čajna enerdži fand komitju" (China Energy Fund Committee - CEFC) uplatila oko 5,3 miliona dolara Jeremićevim firmama - Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting".

Svetska štampa pomno prati suđenje

Dokaz da je suđenje Patriku Hou tema broj jedan su tekstovi u Volstrit žurnalu, kao i velika analiza na sajtu američke agencije Blumberg. Mediji u SAD najviše se bave uticajem koje suđenje Hou ima na ugled Kine i čuveni projekat "Put svile", koji zbog ove korupcionaške afere preti da bude ugrožen.

- Kineski globalni investicioni program će se suočiti s ispitivanjem u sudnici u Njujorku, kada se jedan od njegovih najistaknutijih promotera suoči sa optužbama za podmićivanje - piše Volstrit žurnal.

Jeremić je, naime, bio Hoov savetnik za poslove u Africi kada je tajkun počinio krivična dela za koja mu se sudi, zbog čega je sada i pozvan da svedoči.

Foto: Tanjug
Jeremić je bio Hoov savetnik za poslove u Africi 

Uprkos ranijim Jeremićevim tvrdnjama da će na suđenju svedočiti o navodnim nebitnim detaljima i poznanstvu, sve su prilike da će u Njujorku pasti maske.

Činjenice o Jeremićevom poslovanju

* 7,9 miliona dolara lider NS ukupno dobio iz sumnjivih izvora, a samo od Hoa 5,3 miliona

* 4,5 miliona dolara uplaćeno mu je iz Šangaja i Hongkonga

* 200.000 evra i 120.000 dolara dobio je od ambasada Katara

* 200.000 dolara leglo je CIRSD iz Mongolije

Kako stručnjaci komentarišu, samo poznanstvo sigurno nije razlog za svedočenje. Tako je medijska mreža "Antidot" više puta istakla da je to što je Jeremić pozvan dokaz da je, zloupotrebljavajući funkciju u UN, učestvovao u pranju novca i korupciji. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading