Profesor Tanasković upozorava: Pakt protiv Srbije već postoji

Autor: Tanjug

Vesti

02.12.2018

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Izjava vicepremijera tzv. Kosova, Envera Hodžaja o stvaranju "pakta protiv Srbije" je "otvoreno neprijateljska i krajnje nediplomatska", izjavio je profesor i karijerni diplomata Darko Tanasković. On ističe da prećutno, neformalno i ne manje delotvorno taj pakt već postoji.

RepublikaFoto: Tanjug

Tanasković u izjavi za Tanjug ističe da sadržinski I suštinski izjava Hodžaja, za kojeg kaže da je, inače, sposobni diplomata, ne donosi ništa spektakularno novo.

- Prećutni, neformalni, ali zato ne i manje delotvoran ''pakt protiv Srbije'' objektivno već postoji, a to se, na primer, ogleda u tome da predstavnici država koje Hodžaj pominje u međunarodnim organizacijama dosledno glasaju u korist "Kosova", a protiv interesa Srbije - ističe Tanasković.

Da ne govorimo, ukazuje, o drugim, potencijalno mnogo zloslutnijim vidovima uzajamne saradnje ovih suseda Srbije.

Hodžaj je, naime, ranije izjavio za zagrebački Večernji list da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije". 

Tanasković smatra da je od ove izjave zanimljivije razmotriti zašto je Hodžaj odlučio da sa njom izađe u javnost i zašto baš u ovom trenutku, “dovodeći time u ne baš lagodan položaj najbliže i najpouzdanije regionalne saveznike Prištine”.

Profesor kaže da zvuči pomalo groteskno da bi Hodžaj, predstavnik valjda "stabilnog Kosova", da radi na uspostavljanju "pakta protiv Srbije" koja, navodno, ugrožava regionalnu stabilnost, sa osvedočenim šampionima stabilnosti, kao što su Makedonija i Crna Gora…


Očigledno je, ukazuje Tanasković, da je posle neuspeha kosovskog zahteva za članstvo u Interpolu političare u Prištini zahvatila pomamna jarost i rastuća nervoza, pa su povukli više histeričnih, ali i veoma opasnih i štetnih poteza. 

 

 

- Srbija globalno u međunarodnoj zajednici stoji sve bolje, pa se u Prištini i u nekim zapadnim kancelarijama oglasilo zvono za uzbunu. Primenjujući taktiku ''što gore, to bolje'', koja im osvedočeno najviše odgovara, kosovski vlastodršci su ponovo krenuli sa svakovrsnim divljačkim pritiscima na Srbe i na Srbiju, ne bi li time izdejstvovali ono što im normalna, uljuđena diplomatija, a pogotovo pregovori, očigledno ne mogu doneti - naveo je profesor Tanasković, koji je svoju diplomatsku karijeru završio kao ambasador Srbije u Unesku.


Veruju, kaže Tanasković, da bi se bacanjem Srbije na kolena moglo u srazmerno kratkom roku stići do rešenja koje im odgovara, a njima stvarno odgovara i zadovoljilo bi ih samo priznanje nezavisnosti "Kosova".

- Kad se stvari dovedu do pucanja, verovatno bi na sceni, u igri ''lošeg i dobrog policajca'', trebalo da se pojavi ''konstruktivan i umeren igrač'' da bi se realizovalo ono što je maksimalno moguće, a što nikako ne može odgovarati Srbiji - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
ivana

02.12.2018 17:18

Urotili su se protiv srbije i bivsi sunarodnici i neprijatelji, izdali su bracu, kako da ne postoji pakt protiv zemlje koja je u svim sferama uspesna!

Nikola

02.12.2018 17:19

Srbija globalno u međunarodnoj zajednici stoji sve bolje i to ocigledno smeta Pristini.

slava

02.12.2018 17:20

To je vrlo opasna tema i najava sa kojom niko ne treba da se igra.

Sofija Kovacevic

02.12.2018 17:20

Naravno da postoji,ništa novo.