Stoltenberg lično pozvao Haradinaja! Evo šta je šef NATO pričao sa Ramušem

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.12.2018

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije. Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije - navodi Stoltenberg.

 

 

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

- Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija - kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

- NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija - zaključio je Jens Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Kosovka devojka

06.12.2018 14:50

Itekako negativne posledice...zar su stvarno mislili da ce im biti dozvoljeno da stvore pretnju po citav region

perica10

06.12.2018 14:50

Ramus se mora povuci.

mimi

06.12.2018 15:47

moze li stoltemberg da urazumi haradinaja?

Mila

06.12.2018 16:33

Zar su stvarno mislili da ce im biti dozvoljeno da stvore pretnju po citav region?