Američka ambasada na Kosovu i danas ponovila podršku vojsci!

Autor: Tanjug

Vesti

14.12.2018

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Prištine, oglasila se saopštenjem u kome ponavlja podršku SAD, kako je navedeno "tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade - navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

- Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom koje se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu - navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo "učini istinske napore da normalizuje odnose "sa susedom Srbijom", navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu , što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

- Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju ovog cilja - ističe se u saopštenju američke ambasade. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

14.12.2018 12:09

Oni USA su ih i stvorili sa BRITANCIMA. Uskoro kada i USA i GBR budu pukle i o svom se jadu zabavile, na KiM neće biti šiptara za UZORAK. Samo polako i bez srljanja. Još nije vreme za bilo kakvu akciju ni angažovanje vojske. Kada bude trebalo ne treba sumnjati da ćemo se spustiti i povratiti puni suverenitet sve do DRAČA I SKADRA, ne samo PRIZRENA, povratićemo i to jer su nam Britanci sa Austrijancima OTELI naša dva DREVNA grada SKADAR i DRAČ.