Vučić o takozvanoj vojsci Kosova: Albanci su pokazali da im nije do prava i pravde - već do gole sile

Autor: Republika

Vesti

14.12.2018

19:29 >> 19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju javnosti da je odluka o formiranju takozvane vojske Kosova ilegalan i protivpravan čin.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Sve što su uradili Albanci, uradili su u suprotnosti sa međunarodnim javnim pravom. Pokazali su da im nije bilo do prava i pravda, već do gole sile i napada na Srbe. Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nisu želeli kompromis - rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija je uložila stravične napore da sačuva stabilnost i mir u čitavom regionu što nije bilo nimialo lako.

- Mi smo upravo zbog toga prihvatili 2013. Briselski sporazum, u želji da pokažemo razum, i znajući da ćemo se pozivati na taj dokument jer druga strana neće poštovati. Prištini ni dan danas ne pada na pamet da formira ZSO. Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i psole toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje. Taj dijalog smo nastavili i želeli kompromis. Bio sam na meti kritike celokupne srpske javnosti zato što sam predlagao ono što sam mislio da je jedino logično rešenje - istakao je predsednik Srbije.

Zahtev za sednicom SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uputila hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti.

- Spreman sam i lično da učestvujem u radu Saveta bezbednosti. Nadam se da će oni koji su podržali formiranje takozvane vojske Kosova dopustiti da se čuje i naš glas - rekao je Vučić i dodao:

- "Verujem da ''velikani'' neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke - rekao je Vučić.

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

- Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje - rekao je Vučić. 

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

- Sve mora da se vrati u pređašnje stanje - precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

 

Poruka Srbima sa KiM

"Ukoliko dođe do bilo kakve zloupotrebe vojske Kosova, Srbija će imati snage da vas zaštiti", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se građanima koji žive na Kosovu i Metohiji. 

- Spokojan sam i miran jer znam da smo mi učinili sve što smo mogli. Vi ne morate da brinete. Na svaki pokušaj napada na Srbe, mi ćemo imati snage da vas zaštitimo. Nema ulaska vojnih formacija na sever Kosova. Ukoliko neko pokuša da vas napadne, Srbija će vas zaštititi - poručio je šef države.

 

Srbi u Mitrovici zajedno ispratil Vučićevo obraćanje

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se večeras u velikom broju kod spomenika knezu Lazaru i zajedno ispratili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu Srbije. 

Na šetalištu u severnom delu grada postavljen je video bim preko kojeg su pratili Vučićev govor. 

Prisustvovali su i predstavnici srpskih opština na severu i Srpske liste. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Maja

14.12.2018 19:28

Nadamo se onom starom"Da Dobro Uvek Pobeđuje".

jana

14.12.2018 19:42

Albanci su oduvek širili teroristicku politiku i jedino verovali ratu i nasilju sa njima nema dijaloga.

milan306

14.12.2018 19:44

Albanci hoće sve na silu,ali nemože to tako.Borba još traje!

Sanja

14.12.2018 20:05

Albanci su još jednom pokazali da nisu za dijalog i da ne poštuju dogovor...