"Vučićev govor oštar, ali i dovoljno diplomatski"

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2018

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, Ivica Dačić, oceno je večeras da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali i, kako je rekao, dovoljno diplomatski da to što je rekao bude prihvatljivo za ovakav način izlaganja.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Vučić je, kazao je Dačić u emisiji “Oko” RTS-a, izneo genezu svih problema sa kojima se Srbija suočava poslednjih 20 godina, izneo je našu spremnost za dijalog i konstruktivni pristup, ali vrlo jasan odnos prema unilateralnom odlukama Prištine. 

Dačić kaže da je Vučić u SB govorio argumentovano sa akcentom na sve ono što predstavlja kršenje Rezolucije 1244. 

Primećuje da je ovakvu sednicu SB pre svega trebalo da traži Unmik, što se nije dogodilo. 

S druge strane, prema Dačiću, Tači je pričao političku priču. 

Što se tiče govora ambasadora Ruske Federacije u SB UN, Dačić kaže da je Rusija takođe tražila ovu sednicu. 

 

 

Ambasador Rusije je, rekao je, uglavnom izneo što je u svom obraćanju izneo I predsednik Vučić, a to je da Priština nije poštovala Rezoluciju 1244 I da treba raspustiti, odnosno demilitarizovati sve oružane formacije, osim Kfora. 

- Kao učesnik najmanje 20-tak sednica SB, moram da kažem da u suštini ovde niko ne raspravlja o rezoluciji 1244 osim nas Rusije i Kine. Zapadne zemlje ne žele da se osvrću na to. Oni nastupaju sa pozicije da je to pitanje prevaziđeno I da Unmik treba da ode sa Kosova - rekao je Dačić. 

Ukazao je da ambasadori imaju unapred pripremjene govore koje čitaju, da će se nakon što istupe predstavnici svih 15 zemalja članica SB, voditi polemika I u toj polemici će se najbolje čuti koji su argumenti koje će pojedine zemlje izneti u korist Prištine. 

Dačić je istakao da je ovde reč o veoma “dubokoj temi” I da je Velika Britanija najnaklonjenija Prištini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading