Srbijo, sad znaš ko su ti prijatelji: Evo šta su ambasadori svetskih sila rekli o Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2018

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici SAD i Britanije u Savetu bezbednosti UN podržali su večeras transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, dok je ruski ambasador rekao da je "vojska Kosova" pretnja po mir u regionu, a ambasador Kine ponovio da Peking podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić govorio na Savetu bezbednosti

Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga - rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Britanska ambasadorka: Rezolucija 1244 ne isključuje vojsku Kosova

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Prema njenim rečima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u ustavu Kosova ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

Svi problemi su, kaže ona, nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, te je to jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije. 

 

Rusija zagrmela: Grubo kršenje 1244

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbednost u regionu.

Nebenzja je ocenio i da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

 

Kina: Poštujemo suverenitet Srbije

Predstavnik Kine je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i hvali napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom. 

Da bi strane postigle dogovor, rekao je, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu. 

Uz to, ohrabrio je obe strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum.

 

Francuzi: Vojska može, takse ne mogu

Na istoj sednici SB UN, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova. 

Francuski predstavnik je pozvao "obe strane" da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu je pozvao da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244. 

Odluka o formiranju kosovske vojske, rekao je, ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom.

Istovremeno, pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading