(FOTO) Vučić i Cipras složni: Srbi i Grci su veliki prijatelji, uvek ćemo se podržavati!

Autor: Republika

Vesti

21.12.2018

12:17 >> 12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom, koji boravi u poseti Srbiji. Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, a nakon toga, njih dvojica se obraćaju javnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Cipras i Vučić

- Srbija i srpski narod doživljavaju Grke kao velike prijatelje i mi želimo da unapređujemo naše odnose. Mi smo zahvalni Grčkoj i vama gospodine Ciprase na podršci koju nam pružate. Istovremeno zahvalni smo na podršci koju pružate našem evropskom putu - počeo je predsednik Vučić.

Predsednik je izložio i detalje o kojima se razgovaralo na sastanku. 

- Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima za obe zemlje. Želeli smo da ukažemo da Srbija i građani podržavaju Grčku. Danas sam govorio sa kakvim problemima i mukama se suočavamo na KiM. Govorili smo o formiranju "vojske" Kosova. Posebno sam govorio o taksama od 100 odsto - dodao je Vučić.

On je istakao da imamo porast u trgovinskoj razmeni sa Grčkom.

- Posle više godina imamo porast u trgovinskim odnosima dve zemlje. Uskoro ćemo biti povezaniji kada se otvore svi putevi. U narednom periodu bismo mogli da održimo trilateralu Atina, Skoplje Beograd. Razgovarali smo i oko snižavanja cena razgovora, dok u potpunosti ne ukinemo roming.

Aleksandar Vučić je izrazio želju da premijer Grčke češće dolazi u Srbiju.

- Zahvalio bi se Ciprasu još jednom i želeo bi da dolazi češće. Hvala još jednom - zaključio je Vučić.

- Hvala predsedniku Vučiću što nas je ugostio. Podrška jedne strane prema drugoj je uvek tu. Niko neće moći da zabpravi podršku grčkom naroda Srbiji, ali mi nećemo zaboraviti podršku Srbije kada smo bili u ekonomskoj krizi. Imamo zajedničku viziju i želimo da pristupimo rešavanju problema - rekao je Cipras. 

On je istakao da je vizija nešto što Srbiju i Grčku čini jačom.

 

 

- Zajednička vizija je veoma bitna. Ona nas čini jačima. Grčka je zemlja koja stabilno i kontinuirano podržava evropski put Srbije. To je put koji prikazuje perspektivu Srbije u narednom periodu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i oko dešavanja na Kosovu i formiranju "vojske". Gospodin Vučić i Vlada Srbije imaju težak posao i ne treba da skrenu sa tog kursa. Ja podržavam Srbiju da održi stabilnost i mir - iskren je premijer Grčke.

Cipras je istakao da je glavni cilj prvi međunarodni sporazum.

- Taj sporazum bi trebalo da bude između Srbije, Severne Makedonije, kako će se zvati, i Grčke kako bi stvorili povezivanje u regionu. Razgovarali smo i o nizu prilika koje predstoje pred nama. O sektoru energetike, pre svega. Grčka ima strateški cilj da postane međunarodno čvorište - istakao je Aleksis Cipras. 

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Dusan

21.12.2018 12:19

Uvek bili i bice, pravoslavni narodi.

goga

21.12.2018 12:19

Slicni smo po mnogo cemu.Zato smo i tako dobri prijatelji.

kiki

21.12.2018 12:20

Iskreno prijateljstvo Grcke

Vitomir

21.12.2018 12:21

Bili i ostali.Pred nama je blistava zajednička budućnost.