Ameri reagovali na šiptarski bezobrazluk! Haradinaj i Tači ima da pobesne kad vide šta su im poručili

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.12.2018

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka agencija AP prenela je da je predsednik kosovske privredne komore Safet Gerdžalij upozorio da će kupci na KiM trpeti posledice viših cena, nakon odluke Prištine da proširi takse od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u centralnoj Srbiji i BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači ipak nemaju podršku Amerike?

AP ukazuje da vrednost uvoza robe iz centralne Srbije na KiM iznosi oko 400 miliona evra godišnje i ističe da je Geržaliju rekao da većinu tog uvoza čini međunarodno brendirana roba.

Agencija navodi da se očekuje da će najnovija odluka Prištine uticati na, između ostalog, automobilske proizvode, hranu, građevinski materijal i kompjutarske uređaje, kao i na kompanije poput Samsunga, Panasonika i Koka-kole.

AP citira i direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Ðurića, koji je rekao da najnoviji potez Prištine "pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa".

Vrednost uvoza robe iz centralne Srbije na KiM iznosi oko 400 miliona evra godišnje

Agencija navodi i da je Ðurić optužio Prištinu da pokušava da izazove "eskalaciju tenzija".

- Ono što oni rade je čisto ludilo - prenosi AP Ðurićeve reči.

AP ističe i da su srpski predstavnici na KiM pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje na najnoviji potez Prištine, upozorivši da se radi o "antisrpskoj" meri koja ugrožava Srbe na KiM i mir u regionu.

Agencija podseća da je odluka Prištine još u novembru ove godine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije dovela do porasta regionalnih tenzija i ističe da je Priština tada poručila da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njen suverenitet i prekine da sprečava njeno članstvo u međunarodnim organizacijama.

AP napominje i da je EU pozvala Prištinu da povuče tu odluku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading