Generalni sekretar NATO: Žalimo zbog formiranja vojske Kosova!

Autor: Tanjug

Vesti

03.01.2019

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke kosovske skupštine da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači sa vojnicima KBS

- Iako je u načelu tranzicija KBS pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vreme. NATO podržava razvoj KBS u okviru njegovog trenutnog mandata. S promenom mandata, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS. Sve strane moraju da osiguraju da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vreme, neće dodatno povećati napetosti u regionu. Svi politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Razgovarao sam s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i informisao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO - rekao je Stoltenberg u intervjuu za CdM.

Stoltenberg je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu da dovedu do eskalacije.

- U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D''Adarija, i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem. Mi takođe nastavljamo da u potpunosti podržavamo proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost - rekao je Stoltenberg.


Prema njegovim rečima, bezbednost i stabilnost zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO i alijansa ima čvrste odnose sa svim zemljama regiona.

- To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO. Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, što je povećalo sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina takođe daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put. Srbija je i dalje vredan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva s NATO. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO - naglasio je Stoltenberg.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
Petar

03.01.2019 09:33

Nazalost to nije trebalo da se dogodi gospodo. Zaljenje je jedno a stvarnost nesto sasvim drugo. Kosovo je Srpska kolevka bila i ostala.

ceca

03.01.2019 09:38

baš ćemo da mu verujemo

Nikoleta

03.01.2019 09:39

Sve ce to biti kratkog veka, nesto sto nije po Zakonu, ilegalno, smatra se nevazecim i oni ce toga vrlo brzo postati svesni.

aca

03.01.2019 09:40

A što niste sprečili? Možete i sada da je rasformirate kako ste je i formirali!