ŠIPTARI OPET SPREMAJU KAMENICE: Srbi iz Đakovice neće dočekati Božić u svom gradu!

Autor:

Vesti

04.01.2019

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Raseljeni Srbi iz Ðakovice ni predstojeći Badnji dan, ni Božić, neće moći da dočekaju u svom gradu, jer je šiptarski pokret "Samoopredeljenje" najavio protest za 6. januar", kaže predsednik Udruženja raseljenih Ðakovčana Ðokica Stanojević.

RepublikaFoto: Tanjug
Božić, nekada u Đakovici

Ovo će biti druga godina kako je raseljenim Ðakovčanima onemogućeno da posete grad na Badnji dan, iz koga je 8.000 Srba i Crnogoraca nasilno proterano 1999. godine, napominje Politika.

U gradu su sada ostale samo tri monahinje u manstiru Uspenje Presvete Bogorodice. Prošle nedelje upokojila se četvrta monahinja, Nadežda Isailović, a iz bezbednosnih razloga više stotina Ðakovčana nije bilo u mogućnosti da dođe na njenu sahranu.

- Iz Samoopredeljenja su i na ovaj Badnji dan najavili demonstracije. Mimoza Šalja koja organizuje proteste javno je pozvala Albance, "zemljake", da se pridruže u nedelju 6. januara u 8:00 sati. Na sve ovo ćute privremene vlasti u Prištini, ćuti međunarodna zajednica, šefovi kancerlarija u Prištini, ćuti svet- kaže za "Politiku" Stanojević.

 

 

On pita zar ne mogu ni u crkvu da odu, ni da posete svoje uzurpirane kuće.

- Hteli smo da idemo na sahranu Nadeždi Isailović, ali nismo hteli da naše dojučerasnje komšije protumače da ih provociramo. Nama Ðakovčanima ni na sahrane u svoj grad nije dozvoljeno da odemo - kaže Stanojević.

On napominje da su poslednji put bili u Ðakovici 28. avgusta, ali da je grupa ekstremnih Albanaca iz grada autobus zasula kamenicama, što inače čine kada vide da se organizovano dolazi. I sada za Badnji dan se mnogo Ðakovčana prijavilo za odlazak, ali organizovano se neće ići.

- Ti koji organizuju protest su isti oni koji su u javnost izašli sa lažnim otpužnicama na kojima se nalaze imena više od 400 Srba i Albanaca, a koje su prosledili Specijalnom tužilaštvu Kosova. Prednjači Mimoza Šalja koja je na spiskove stavila one Srbe koji nipošto ne žele da prodaju svoje kuće, stanove i koji su pred Opštinskim sudom u Ðakovici pokrenuli postupak kako bi im se imovina vratila. Ima već 150 tužbi, ali albansko pravosuđe nije maklo s mrtve tačke - navodi Stanojević.

On ponavlja da je Ðakovica zabranjena za Srbe, a tri preostale monahinje koje žive u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice zbog bezbednosti ne izlaze iz manastirske porte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading