ŠIPTARSKI POTRČKO! Ovo je brutalni plan Zaeva i Rame kojim će zariti nož u leđa Srbima!

Autor: I. Ž. - M. R. ILIĆ

Vesti

05.01.2019

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrčko albanskog premijera Edija Rame makedonski premijer Zoran Zaev poručio je da želi da izbriše granice sa Albanijom, Crnom Gorom i Grčkom, baš kao što je albanski premijer to uradio dva dana ranije sa Kosovom. Stručnjaci upozoravaju da ovim potezom makedonski premijer pomaže stvaranje "velike Albanije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev i Edi Rama

Pravdajući se brigom za ceo region, Zaev je odmah posle Rame brže-bolje potrčao da najavi da i on planira isti potez. 

- Ja bih odmah otvorio sve granice - rekao je Zaev, ali na konkretno pitanje zašto onda nije spomenuo i Srbiju i Bugarsku, nije dao odgovor.

VRAĆANJE DUGOVA

Koketiranje Zorana Zaeva sa Albancima u Makedoniji i "velikoalbanskom idejom" počelo je pre njegovog stupanja na vlast. Naime, Zaev je na vlast došao tako što je podržao Tiransku platformu (pogledaj okvir) i, između ostalog, pristao da, pored makedonskog, i albanski bude zvaničan jezik u Makedoniji.

Sedam tačaka Tiranske platforme

1. Postizanje celovite ravnopravnosti u skladu s Ohridskim sporazumom i Ustavom (uključuje smatranje Albanaca konstitutivnim narodom, zahteva se upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i to da je albanski sa svojim alfabetom zvanični jezik, pored makedonskog)
2. Postizanje ekonomske jednakosti i društvenog blagostanja, posebno preko ravnomernog regionalnog razvoja
3. Jačanje vladavine prava kao preduslova za napredak u evroatlantskim procesima
4. Uspostava poverenja u službi dobrih međuetničkih odnosa kao ključni element za političku stabilnost države
5. Rešenje spora imena države u skladu s evropskim vrednostima i principima međunarodnog prava
6. Dobrosusedski odnosi (uključuje saradnju sa Kosovom i Albanijom za integrisano upravljanje granicom)
7. Brza integracija u NATO i Evropsku uniju

Iako nije dobio najveći broj glasova na izborima pre dve godine, Zaev je uspeo da formira parlamentarnu većinu upravo sa albanskim partijama, što prethodno nije uspelo njegovom političkom protivniku Nikoli Gruevskom, kome su Albanci okrenuli leđa. S toga ne čudi što je Edi Rama u novogodišnjoj poruci samouvereno rekao da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak i najavio isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka.

- Verujem da će na proleće granica između Albanije i Kosova biti po kriterijumu Šengenskog sporazuma. U bližoj budućnosti očekujemo po istom principu i modifikovanje granica sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom. Takvu praksu ćemo nastaviti sve do stupanja u EU - rekao je Rama.

 Jovanović: Zaev ohrabruje ekstremiste i u Tirani i u Prištini da idu korak dalje u ostvarenju svojih želja

SAN STAR 120 GODINA

Da Zaev nedvosmisleno pomaže Albancima da stvore "veliku Albaniju", smatra i naš sagovornik, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, koji za poruku makedonskog premijera kaže da je u duhu onoga što on sprovodi od kako su mu prijatelji na Zapadu pomogli da dođe na vlast.

- On vuče one poteze koji njima odgovaraju i za koje smatra da će pomoći Makedoniji da već ove godine uđe u NATO. Ništa me ne iznenađuje u ovakvom stavu, pa čak ni to što bi ovo moglo u perspektivi da ugrozi i teritorijalni integritet same Makedonije. Ovo je u duhu Zaeva, kome su prijatelji sa Zapada pomogli da dođe na vlast.... Zato ne čudi ni to što bi ovo čak moglo da ugrozi teritorijalni integritet same Makedonije, a ide ka stvaranju "velike Albanije", koja je san Albanaca već 120 godina - napominje Jovanović.

MOJ STAV

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost

Zaev otvoreno podržava stvaranje "velike Albanije" i njen je aktivni učesnik. Stavlja se u ulogu portparola albanskog predsednika Rame, što ne čudi, jer nam je dobro poznat njegov razvojni put i način na koji je došao na poziciju

Ističe da pomenuto otvaranje granica nije nešto što treba da pomogne stvaranju mira i stabilnosti na Balkanu, već samo ohrabruje ekstremiste i u Tirani i u Prištini da idu korak dalje u ostvarenju svojih želja.

- Jasno je da je sada njihov zajednički zadatak paralelni, kombinovani pritisak na Srbiju da popusti u vezi sa Kosovom - zaključuje Jovanović.

ČINJENICE

* 29. decembar 2018.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na svom nalogu na Fejsbuku da od tog dana "granica Kosova prema Albaniji ne postoji"

RepublikaFoto: facebook.com/Ramush Haradinaj
Edi Rama i Ramuš Haradinaj

* 31. decembar 2018.
Predsednik albanske vlade Edi Rama u novogodišnjem obraćanju poručio da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak i da Albanija namerava isto da uradi i sa granicama sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom

* 4. januar 2019.
Makedonski premijer Zoran Zaev, komentarišući izjavu Rame, rekao je da bi i on učinio isto

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading