OVK zlikovci ignorišu haški sud! Jednom se izgubio svaki trag, drugi krvnik se naprasno razboleo

Autor:

Vesti

10.01.2019

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva grupa bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) jutros je trebalo posebnim avionom da odletete u Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog suda za zločine počinjene tokom rata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potpredsednik kosovskog parlamenta Džavit Haliti Specijalni, koji je i sam bio pripadnik OVK, rekao je da će Specijalni sud pozvati sve one čija se imena pominju u izveštaju Dika Martija, ukoliko pronađe dokaze za to, prenosi prištinski sajt "Insajderi".

U centru Martijevog izveštaja i optužbi za ratne zločine pominju se predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, bivši komandanti OVK, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti, Ramuš Haradinaj i drugi.

"Nalog za hapšenje "Crvene jabuke"

Osnovni sud u Prizrenu izdao je pre mesec dana nalog za hapšenje Remzija Šalje, poznatog kao komandant "Crvena Jabuka", pošto se nije pojavio na suđenju kao optuženi za ratne zločine. Njemu se od tada gubi svaki trag, piše Kossev.

Vest o izdavanju tog naloga potvrdila je za T7 kancelarija za informisanje Osnovnog suda u Prizrenu.

Pored toga, advokat Remzija Šalje nije bio prisutan na saslušanju, zato što je Advokatska komora Kosova u štrajku, prenosi "Gazeta Express".

Remzi Šalja je po dobijanju poziva rekao da se neće odazvati.

- Ja, komandant Crvena jabuka specijalne jedinice Glavnog štaba OVK, dobio sam poziv Specijalnog suda da se predam Hagu. Objavljujem pred svim ljudima da se neću predati i da neću odgovoriti na ovaj poziv - rekao on po prijemu poziva Kancelarije specijalnog tužioca.

Samo dan posle te njegove izjave, a kako piše Kossev, Šalja je nestao. Nema informacija o tome gde se nalazi.

On bi trebalo, prema istim informacijama, da se pojavi u Hagu 17. januara ove godine.

I Sulejman Seljimi neće biti ispitan, pošto je dobio poziv, jer, kako navodi Tom Gaši, njegov advokat, to ne dozvoljava zdravstveno stanje njegovog klijenta.

Dr Hajdin Tači, direktor ORL klinike u Prištini, kaže da se pacijent nalazi na lečenju u Kliničko - bolničkom centru Kosova, od 4. januara, i može da otputuje u Hag samo uz lekarsku pratnju.

OVK krvnici

- On može da se kreće samo ako ima lekara uz sebe i ako ima terapiju. U ovim okolnostima, kada pacijent nema stabilnost i kada ne može sigurno da hoda i u stanju u kojem se sada nalazi, on može da putuje, ali treba sve vreme da prima infuziju - rekao je Hajdin Tači, a prenosi Kossev.

Istovremeno, kako je juče prenela "Gazeta Express", Seljimi u bolnicu primljen jer je imao "vrtoglavice i povraćanja", kao i da takvo stanje "može da odloži" njegovo putovanje u Hag.

Sabahajdin Cena, bivši "OVK" borac u "operativnoj zoni Paštrik", koji bi 14. januara trebalo da bude saslušan u Hagu, izjavio je da bi "radije da bude optuženi nego svedok Specijalnog suda", prenosi "Zeri".

Kako piše Kossev, Cena, koji je etnolog, kosovskoj javnosti poznat je po izjavi da su kosovski čobani "u dokolici" imali seksualne odnose "sa magaricama".

"I žena, bivša pripadnica OVK, biće saslušana"

Poziv za saslušanje u Specijalnom sudu u Hagu dobila je prva žena pripadnica takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Raimonda Reci.

Ona je na svom Fejsbuk profilu potvrdila da je dobila poziv, i dodala da joj je "velika čast" to što će biti jedina žena koja će se naći u Specijalnom sudu.

"Koha onlajn" podseća da su do sada iz Specijalnog suda u Hagu pozive dobili, između ostalih, i komandant OVK paravojne formacije Rustem Mustafa, Sami Ljuštaku, Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Remzi Šalja, Safet Silun, Sulejman Seljimi...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading