Vučić posle Putinove posete: Daću Haradinaju šansu da me skine s vlasti

Autor:

Vesti

18.01.2019

12:23 >> 12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan posle boravka ruskog lidera Vladimira Putina u Beogradu, građanima se danas u 13 časova obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Predsedništva.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić se na samom početku zahvalio Putinu na jučerašnjoj poseti, ali pre svega na brojnim sporazumima koji su juče potpisani sa ruskom delegacijom.

- Na prvom mestu je gasovod i nije slučajno što je šef Gasproma Aleksej Miler rekao da će deo gasovoda u Srbiji biti završen već do kraja 2019. godine... Na drugom mestu je železnica, za koju smatramo da je budućnost, pre svega kargo, a onda i putnička. Reč je o 230 miliona evra. Na trećem mestu je auto- put ka Makedoniji - istakao je Vučić u današnjem obraćanju uživo iz Predsedništva predstavljajući sve ono što je juče potpisano sa ruskom državom. 

 

 

- Ove godine očekujemo 7 helikoptera borbenih - MI-35, zatim naoružanih MI-17, zatim helikoptere kupljene od Erbasa - rekao je Vučić, ocenivši da je vojno-tehnička saradnja s Rusijom odlična, ali i da to govori da je stanje u našim finansijama i budžetu odlična kad sve ovo možemo da kupimo. 

Vučić je rekao i da će do polovine 2020. godine bitno biti unapređeni i radarski sistemi, kao i da je Srbija nabavila važne "interseptore" - presretače, uređaje koji čuvaju nebo Srbije jer je u ovom trenutku veoma važno.

Sporazum o gasu od presudnog značaja za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je sporazum o gasu, koji je postignut sa Rusijom, od presudnog značaja za Srbiju, jer će omogućiti da se, kada se realizuje u potpunosti podići "vrednost" naše zemlje. 

Vučić je, na konferenciji za štampu povodom rezimiranja posete predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, ukazao na izjavu šefa Gasproma Alekseja Milera da će do kraja godine biti izgrađen gasni konektor ka Bugarskoj. 

- Mi to nazivamo centralnim gasovodom od 420 kilometara. To bilo od suštinskog strateškog zančaja za budućnost Srbije. Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podeti, u kom procentu ostaje još da se vidi - kazao je on. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP


Vučić je nagalsio da je to od ogromnog značaja za budućnost, industrijalizaciju, napredak Srbije i rast BDP-a. 

Ukazao je da idemo na izgradnju gasnog skladišta za 750 miliona kubnih metara, kako bi mogli da u svakom trenutku intervenišemo kada dođe do nestašice. 

- Nije ga samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima, donosi ili odvodi investitore. Treba da provodimo gasifikaciju. Danas imamo gasifikaciju do Leskovca, ali ne i južnije. Imamo problem sa Teklasom, u Vranju, svuda južnije. Moramo taj problem da rešavamo. I u drzgim delovima nemamo proveden gas, pa je problem za dolazak investitora - obajsnio je on. 

Podsetio je da smo podigli našu potrošnju gasa sa 1,5 na 2,15 milijardi kubnih metara, a da ćemo, u skladu sa ubraznom industrijalizacijom, do 2020. potrošnju podići do tri milijarde kubnih metara. 

- To znači snažniju industriju - podvukao je Vučić. 

Vučić je rekao da je, prema podacima policije, Putina u Beogradu dočekalo više od 100.000 ljudi i zahvalio građanima što su pokazali izvanredno gostoljublje, ozbiljnost, pristojnost i odgovornost.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da izgeda svi, pa i Kadri Veselji, bolje znaju šta je njemu Putin rekao, iako je samo on bio sa njim sve vreme posete.

-  Video sam i da Kadri Veselji bolje zna šta mi je Putin rekao nego ja. Ja sam sve vreme bio s njim i jedini sam primio orden u poslednjih 105 godina, a svi na Balkanu bolje znaju šta mi je rekao a ja sedeo s njim... - rekao je Vučić dodajući da svi sve bolje znaju.

- Doduše, od Putina nisam čuo da će priznati nezavisno Kosovo, ali ako je Veseljiju rekao onda... A meni je juče govorio sve suprotno - kazao je Vučić.

"Čeka se samo jedna stvar"

Na pitanje da li će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, Aleksandar Vučić je rekao da se čeka "samo jedna stvar".

- Ukoliko Priština ne ukine takse, jasno je da vodi politiku ucene. Ako je to tako, onda nemamo smetnje da idemo na izbore - rekao je predsednik i poručio ironično da je "fer da pruži šansu Haradinajevoj ideji da ga skine s vlasti".

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial

- Molim Prištinu da ukine takse, nije mi teško da to kažem, a EU da jasnije utiče na Prištinu i ukaže na neophodnost dijaloga . Moja molba i apel partnerima u EU je da još snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, jer smatram da je važno da nastavimo razgovore o odnosima Srba i Albanca u budućnosti. Molim ih da ti njihovi zahtevi, ne bih rekao pritisci, budu jasniji i određeniji, jer je veoma važno da razgovaramo i to ne samo zbog Srba na KiM, već i zbog nas - rekao je Vučić 

Kako kaže, nažalost čuli smo reči albanskih zvaničnika, Hodžaja i Haradinaja, koji kažu da je osnovni cilj taksi naneti štetu Srbiji, ekonomsku i političku.

- Neki od njih misle da je vreme i da će me skloniti na ulici u Beogradu, u to nisam ulazio, ali mislim da nije ozbiljan pristup onih koji misle da su državnici ili deo neke države a da nanesu štetu građanima koje predstavljaju - rekao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Lela

18.01.2019 12:40

Ovako velike investicije su izuzetno znacajne za Srbiju.....

sasa

18.01.2019 12:54

biće to veliki korak ka boljoj budućnosti nase zemlje

Marija

18.01.2019 13:09

Vlast u Srbiji moze se jedino promeniti na izbore a ne kako to misli Haradinej.

Tifani Rok

18.01.2019 13:16

Hvala predsedniku Putinu na svemu što čini za Srbiju!