U SARAJEVU BESNI ZBOG VUČIĆA I PUTINA!

Autor: vesti-online.com

Vesti

20.01.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Putinu na vetu koji je Rusija uložila na usvajanje Rezolucije u Savetu bezbednost UN po kojoj su Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod, što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Montaža
Putin tokom posete Srbiji s predsednikom Vučićem

Tako pojedini promuslimanski analitičari u BiH, piše Radio Slobodna Evropa, smatraju da je reč o kontinuiranoj politici vređanja žrtava genocida i nepoštovanje međunarodnog suda za ratne zločine koji je takve presude utvrdio.

- Srpski narod nikad neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Saveta bezbjednosti UN po kojoj su Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti - izjavio je, između ostalog, Vučić prilikom posete Putina Beogradu.

Ovaj čin sarajevski analitičari ocenjuju, pre svega, kao podizanje tenzija u regionu.

Osnivač Istraživačko-dokumentacionog centra koji je prikupio najviše podataka o žrtvama proteklog rata u BiH Mirsad Tokača kaže da ovakve Vučićeve izjave ne iznenađuju, jer je to sastavni deo njegove politike.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Putin i Vučić kod Hrama Svetog Save

- Gospodin Vučić u nizu svojih izjava, zapravo, ne poštuje državu Bosnu i Hercegovinu, a onda, ako to ne radi, ne možete očekivati ni da poštuje njene građane, pre svega, žrtve genocida. To što on govori je trenutak njegove iskrenosti, egzaltiranosti i veoma je dobro da se to desilo - ukazuje Tokača.

Predsednik Naše stranke Predrag Kojović ocenio je da se Aleksandar Vučić "vratio na poziciju" s koje je poručivao "da jedan srpski vredi koliko sto muslimanskih života", reagujući na izjavu srpskog predsednika kako je zahvalan Rusiji zbog veta.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Izjava čiji je jedini cilj bio da dodatno uvredi žrtve i da dodatno poremeti odnose, stavila je i tačku na ono što se činilo da je neko srpsko odmicanje od retorike 90-ih godina, pokušaj da se grade neki novi odnosi među državama u regionu - smatra Kojović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
vejder

20.01.2019 15:39

Neka gledaju svoja posla!

Soldat

20.01.2019 15:45

Uspehe niko ne prasta.

Lina

20.01.2019 16:23

Da nisu mozda ljubomorni?

TORES

20.01.2019 21:45

Ljubomorni su na njihovo prijateljstvo i dobru saradnju.